hirdetes

Népi pünkösdölő Hollókőn: megnyit a Hollókői Vár, megelevenednek a régi szokások

VN

Ha egy kis népies programra vágyunk, akkor igazán nem kell messze mennünk, csupán Hollókőt kell beütni a GPS-be. Az élő falu az év minden napjára tartogat nekünk kellemes vidékies programokat, és nem lesz ez másképpen pünkösdkor sem, sőt…. Hollókőn pünkösdkor nyílik meg újra a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Szóval üssétek be a GPS-be, és induláááás!

Pünkösdi program Hollókőn 2022

A Pünkösd a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe

Sokan azt hiszik, hogy a karácsony a legnagyobb és legfontosabb ünnepünk, de a hívók jól tudják, hogy a pünkösd is legalább ennyire, hanem ugyanennyire fontos. Kelecsényi Péter kiemelte: pünkösd a húsvét és a karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe, nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.
 

Hollókőn is nagyon fontos a pünkösd   

Hollókő lakossága nagy becsben tartja ezt az ünnepet is. Éppen ezért Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát. Hát nem csodálatos? Egy kis régi népszokás, ezen a szép ünnepnapon! Kelecsényi Péter hozzátette: Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet. Pünkösdkor a rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba Hollókőt, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait.

hirdetes

Milyen programok lesznek pünkösdkor Hollókőn?    

Vasárnap az ófaluban a programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptánc oktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesíteni. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

hirdetes

A belépővel látogatható Pünkösdi Várnapokon vasárnap és hétfőn a frissen felújított Várban Szent László Vitézei tartanak fegyveres bemutatót, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a hollókői vár udvarán. Lehetőség lesz kipróbálni középkori fegyvereket és felpróbálni korabeli ruhákat.

Táncház, néptánc oktatás, koncertek, középkori muzsikaszó, középkori ruhapróba, fegyverek megtekintése, és még sok izgalmas program vár. Részletek ITT! Nézd meg a képgalériánkat is erről a csodaszép helyről, a várról is mutatunk képeket, csak lapozz! 

 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Medve-tó – Szováta

Medve-tó  – Szováta: Medve-tó, Erdély:A világ legnagyobb heliotermikus tavának... Tovább

Fertőd

Fertőd Magyarország észak-nyugati részében található kisváros, melynek alig több, mint 3000... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem