hirdetes

Puskás Ferenc - A Nemzet Sportolója

CZs

Puskás Ferenc neve méltán került fel a világ legjobb labdarúgói közé, a FIFA 100-as listájára. Minden idők legnagyobb magyar futballjátékosa, az Aranycsapat kapitánya, a Real Madrid egykori játékosa, klubcsapatok és válogatottak imádott edzője, a magyarok Puskás Öcsije. A játékban hatalmas sikereket megélt példakép emléke örökké él. 

Puskás Ferenc és az Aranycsapat

Puskás Ferenc élete – A kezdetek

A legismertebb magyar labdarúgó 1927. április 1-jén, Budapesten született id. Puskás Ferenc és Bíró Margit gyermekeként. A család Puskás Öcsi születése után Kispestre költözött, ahol az édesapa labdarúgóként szerződött le. Otthonuk közvetlenül a futballpálya mellett helyezkedett el, szomszédjukban élt családjával Bozsik József, Puskás Öcsi későbbi jó barátja és csapattársa.

A tehetséges labdarúgó a Kispest kölyökcsapatában játszott, a foci igazi szerelmévé vált, a világháború alatt sem adta fel a sportot. Puskás Ferenc 16 éves volt csupán, amikor a Kispest NB I-es felnőtt csapatába került. A Kispestből Budapesti Honvéd, az ország legnagyobb klubja alakult, Puskás Öcsi pedig a háború után a magyar válogatott tagja lett. 

Puskás a magyar válogatottban

Puskáshoz méltóan a válogatottban játszott első meccsén máris gólt rúgott Ausztria ellen, a meccset 5:2-es győzelemmel zárták. A focistát számos külföldi csapat, köztük a Juventus és a Manchester United is próbálta elcsábítani, ő azonban nem fogadta el az ajánlatokat. 1950-ben Puskás Ferenc egész életen át tartó házasságot kötött szerelmével, Hunyadvári Erzsébettel.

A válogatott, Puskással az élén Helsinkiben olimpiai bajnoki címet nyert 1952-ben, ami az Aranycsapat első nagy győzelme volt. Éppen ebben az évben született meg a focista és feleségének gyermeke, Anikó. 

A Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás és Czibor alkotta aranycsapat 1953-ban 80 ezer néző szeme láttára győzedelmeskedett az olasz csapat felett a római Olimpiai Stadionban az Európa-kupán. A 3:0-ás végeredményhez Puskás Öcsi 2 góllal is hozzájárult.

Puskás Ferenc és az Aranycsapat

Az “évszázad mérkőzése”

Az Aranycsapat sikere tovább folytatódott, meccseiket sorra nyerték. 1953. november 25-én a hazájában 90 éve veretlen angol válogatottat 6:3-ra győzték le. Nem hiába tartotta Puskás ezt a mérkőzést élete legszebbjének, hiszen legendás gólja is ezen a meccsen született, amikor is egy utánozhatatlan mozdulattal kicselezte az angol Billy Wrightot. Az 1954-ben, a Népstadionban megrendezett visszavágót a magyar válogatott 7:1-es győzelemmel zárta.

hirdetes

A svájci események

A következő év és a svájci világbajnokság váratlan fordulatot hozott a csapat számára. Az esetről máig számos szóbeszéd kering. A csoportmérkőzések során a csapat rendre győzelmet aratott, majd a németek elleni mérkőzésen a sztárfocista bokája megsérült, így több meccset is kihagyott. A németek elleni berni döntőben újra pályára állt, és gólt is szerzett. Így a válogatott az első félidő elején 2:0-ás állással megkaparintotta a vezetést. A németeknek csupán 10 perc kellett a kiegyenlítésre, majd a meccs sokáig gólok nélkül folytatódott tovább.

Puskás Ferenc - a legismertebb magyar futballista

Az aranycsapat 2:3-ra elveszítette a döntőt a németekkel szemben, Rahn 84. percben szerzett góljának köszönhetően. Puskás az utolsó percben ugyan gólt lőtt, azt a bíró nem adta meg. Lesre hivatkozott, ugyanakkor a kamerák felvételei bizonyítják annak érvényességét. A későbbiekben felmerült a feltételezés, miszerint a német játékosok doppingszereket használtak a felkészülés során. Az eseményeket követően pesti zavargások indultak, a rajongók felháborodása óriási volt.

A Puskás család emigrációja 

A Budapesti Honvéd Spanyolországba utazott egy mérkőzés miatt az 1956-os forradalom kitörésekor. A csapat vereséget szenvedett az Athletic Bilbaóval szemben, a meccs után azonban a magyarországi állapotok miatt nem tértek vissza az országba. Puskás felesége és gyermeke csatlakozott a csapathoz, ők az országot illegálisan hagyták el.

Az ezt követő időszakban az Aranycsapat részt vett még pár külföldi mérkőzésen, majd a futballisták egy része visszatért az országba. Puskás, és még néhány játékos azonban külföldön maradtak, így a csapat végleg feloszlott. 

Az emigráló magyarokat azonban 18 hónapos eltiltással sújtotta a FIFA. A Puskás család Ausztriában, Spanyolországban és Olaszországban töltötte napjait.

hirdetes
Puskás Ferenc és az Aranycsapat

Puskás Ferenc a Real Madrid játékosaként

A nehéz időszak után a világhírű futballista lényeges súlyfelesleggel küzdött. Ekkor jött a sorsfordító felkérés a Real Madrid csapatától, ahonnan Östreicher Emil, a Honvéd korábbi szakosztályvezetője, az akkori Real Madrid elnökének munkatársa kereste fel. 

Puskás leszerződött a klubbal, majd pillanatok alatt leadta 18 kilogrammnyi súlyfeleslegét, és szédületes eredményeket ért el a már akkor is Európa legsikeresebb csapatának számító Madridban. Hihetetlen rekordokat döntött meg, majd állította fel sajátjait, ezzel a legsikeresebb góllövő címet elnyerve. Négyszeres spanyol gólkirályként 1961-ben megkapta a spanyol állampolgárságot, majd a spanyol válogatott tagja lett. Utolsó  nemzetközi válogatott meccsét 1963. október 23-án Anglia ellen játszotta, amelyet a britek 2:1-re nyertek meg. A legendás Puskás Ferenc 1966-ban visszavonult.

Puskás Öcsi - A példakép

A visszavonulás után

Puskás Öcsi edzőként kezdett tevékenykedni. Számos csapattal dolgozott, a görög Panathinaikosz amatőr csapatot egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig juttatta. 

1991-ben Puskás végleg hazatért. Kispest díszpolgára, a Magyar Labdarúgó-szövetség utánpótlás, majd nemzetközi igazgatója, később a magyar nemezti válogatott szövetségi kapitánya lett. Ezt követően is a legnagyobb kitüntetésekkel dícsérték munkásságát.

Az egészségi állapota 2000-ben kezdett romlani, folyamatos orvosi ellátásra volt szüksége. 75. születésnapján az egykori Népstadion Puskás Ferenc Stadionná keresztelődött át. Puskás Ferenc, a Nemzet Sportolója 2006. november 17-én hunyt el, december 9-én a nemzet halottjaként a budapesti Szent István-bazilikában helyezték végső nyugalomra. Számos intézmény, emlékhely, és a FIFA góllövői díja is viseli az elképesztő eredményeket elért, hihetetlen utat bejárt Puskás Ferenc nevét.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Damjanich János

Damjanich János: Damjanich János honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Sport