hirdetes

Nagymama rácsos-almáspite receptje linzer tésztával és fűszeres almával

ZH

Az őszi időjárás beköszöntével nincs is jobb, mint egy szelet meleg, fűszeres almás pitét, amely édes illatával és ízével az otthon melegét varázsolja az ember számára. A hagyományos almás pite mindig nagyszerű választás, de most megmutatjuk, hogyan készítsd el nagymamád rácsos-almáspitéjét, amelynek linzer tésztával és fűszeres almával a család és barátok garantáltan nem tudnak majd ellenállni.

Rácsos-almáspite receptje

Rácsos-almáspite receptje linzer tésztával és fűszeres almával

Mielőtt belevágnánk, érdemes megjegyezni, hogy nagymamák szerte a világon őrzik a legjobb recepteket, és értékes örökségként adják át az utókor számára. Az almás pite is ilyen, és most bemutatjuk a legfinomabb változatát, amit Nagymama hagyományosan készített. Ezt a receptet ősidők óta csiszolgatták és finomították, így most te is részesülhetsz ennek az ízorgia gyönyörűségében.


Rácsos-almáspite hozzávalói:

•    A Linzer Tészta Elkészítéséhez:
•    250g finomliszt
•    125g hideg vaj
•    100g porcukor
•    1 tojássárgája
•    1 citrom reszelt héja
•    1 csipet só


A rácsos-almáspite töltelék elkészítéséhez:

•    4-5 közepes méretű alma (pl. Jonagold vagy Granny Smith)
•    100g kristálycukor
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
•    1/2 teáskanál vanília kivonat
•    2 evőkanál keményítő vagy burgonyakeményítő

 


A Pite Tetejére:

•    1 tojás a tészta megkenéséhez
•    Néhány mandula vagy dió a díszítéshez

hirdetes


A rácsos-almáspite elkészítése:


1.    Tésztalap elkészítése: Először készítsd el a linzer tésztát. Ehhez a hideg vajat vágd kis kockákra, majd dolgozd össze a liszttel, a porcukorral, a tojássárgájával, a citromhéjjal és a csipet sóval. Gyúrd össze az összetevőket, majd formálj belőle egy gombócot. Csavarj folpack fóliába és hagyd pihenni a hűtőben legalább fél órát.


2.    Az almás töltelék elkészítése: Közben hámozz meg és vágj fel az almákat vékony szeletekre. Egy tálban keverd össze az almákat a kristálycukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliakivonattal és a keményítővel. Ezzel a fűszeres almás töltelékkel lesz majd tele a pitéd.

hirdetes


3.    Sütő előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 24-26 cm-es tortaformát vagy piteformát, amit kibélelhetsz sütőpapírral.


4.    Tészta formázása: A kinyújtott tésztát oszd két részre, és nyújtsd ki a formához illő méretűre az egyik felét. Ez lesz a pite alja.


5.    Töltelék rétegezése: Az almatölteléket helyezd el az alján lévő tésztán, majd igazgasd el egyenletesen. Ezt követően nyújtsd ki a maradék tésztafelét, és vágd csíkokra vagy rácsokra.


6.    Tészta rácsos fedő rétegezése: Helyezd a tészta rácsokat az almás töltelék tetejére úgy, hogy kialakuljon egy szép minta. A tészta csíkjait is használhatod díszítésre.


7.    Tojással megkenés: Kend meg a pite tetejét felvert tojással, és díszítsd néhány mandulával vagy dióval.


8.    Sütés: Tedd a pitét előmelegített sütőbe, és süsd kb. 35-40 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarna színt kap, és az almák puha, szaftosak lesznek.


9.    Tálalás: Hagyd kicsit kihűlni, majd szeleteld fel, és tálald melegen vagy langyosan. A frissen sütött almás pite illata és íze garantáltan magával ragadja majd az otthon melegét.


Nagymama értékes öröksége


Ezzel az egyszerű és ízletes recepttel újraélesztheted a múlt emlékét és megoszthatod családod és barátaid között. Nagymama hagyatéka sokszor ilyen értékes és finom receptekben rejlik, amelyek örökké élni fognak az utókor számára. Most már te is részese lehetsz ennek a hagyománynak, és elkészítheted Nagymama rácsos-almás pitéjét, amely nemcsak a gyomrot, de a szívet is melegíti.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Darnyi Tamás

Darnyi Tamás: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Darnyi Tamás az egyik közülük.... Tovább

Erzsébet kilátó

Erzsébet kilátó: A főváros tetején lévő csodás kilátó, melyről belátható az egész... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!