hirdetes

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni emlékére

Bettina, ZH

Megrendüléssel fogadtam a hírt, mikor meghallottam, hogy Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye elhunyt 102 évesen. Fifi néni Budapesten élt és 2014.február.15-én hunyt el. 

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Az első ahonnan értesültem az MTI jelentése volt. 

102 évesen hunyt el Radnóti Miklós özvegye

“ Elhunyt Radnóti Miklós költő özvegye. Gyarmati Fannit életének 102. évében, szombat hajnalban érte a halál. Radnóti Miklós özvegyét a főváros XIII. kerülete saját halottjának tekinti.

Gyarmati Fanni 1912. szeptember 8-án született Budapesten. Szerelme a költővel 14 éves korában kezdődött, majd miután Radnóti Miklós Szegeden ledoktorált, 1935. augusztus 11-én házasodtak össze. Ő volt az ihletője a magyar költészetben ritka hitvesi líra gyengéd hangú darabjainak. Fanni nemcsak szerelme, hanem igazi társa, barátja és kritikusa is volt a költőnek, kapcsolatuk a férfi és nő közötti egyenrangúság elfogadásán alapult.

Alakját férje számos költeményben megörökítette. Róla szól az Erőltetett menet halhatatlan sora: “és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt”. A munkaszolgálatba hurcolt költő számára ő, a feleség jelentette a biztos pontot, a kapaszkodót, a köteléket az élethez. 1944-ben – nem sokkal meggyilkolása előtt – is hozzá írta verseit, a Hetedik eclogát és a Levél a hitveshez című költeményt.

hirdetes

Gyarmati Fanni a második világháború után orosz- és franciatanári diplomát szerzett. Előbb a Jurányi utcai közgazdasági középiskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet.

Gyarmati Fanni a költővel kötött házassága óta mindvégig a XIII. kerületi Pozsonyi úti lakásban élt. 1999-ben a XIII. kerület, majd 2005-ben Budapest díszpolgárává választották. 2009 decemberében – a Radnóti-emlékév alkalmából – a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntették ki több évtizedes magas színvonalú oktatói munkájáért, valamint a Radnóti-hagyaték összegyűjtéséért, gondozásáért és közrebocsátásáért. 2012-ben Radnóti-díjat kapott.

Egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, magánemberként őrizve férje emlékét.

Az özvegy 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát.”

hirdetes

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

Véleményem szerint azzal, hogy Gyarmati Fanni nem vállalt szereplést és őrizte férje emlékét a legtiszteletreméltóbb módja annak, hogy valaki megélje/feldolgozza szerlémhez és a társához hűségesen a gyászt.

Gyarmati Fanninak nagyon hosszú volt a gyász az életében, hiszen 102. életévében hunyt el, míg szerelme Radnóti Miklós 35 évesen. Fanni és Miklós közötti kapcsolat nem csupán szerelmi kapcsolat volt. Fanni volt Miklós igaz társa, legjobb barátja, és kritikusa is ő volt a költőnek. Kapcsolatukat a legnagyobb egyenrangúságra helyezték és nem volt férfi/női megkülönböztetés.

Férje tragikus halála után a nyilvánosságtól teljesen visszavonulva gondozta a költő hagyatékát. 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kalocsai fűszerpaprika

Kalocsai fűszerpaprika: A kizárólag magyar nemesítésből származó fajták termesztése és a... Tovább

Bory-vár

Bory-vár: A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!