hirdetes

Isteni rakott zöldbab csirkemellel és jó sok sajttal

ZH

Ha valami egyszerűen isteni és laktató fogást szeretnél az asztalra tenni, akkor próbáld ki ezt a csirkemelles rakott zöldbab receptet. A friss vagy fagyasztott zöldbab, a puha csirkemell és a bőségesen reszelt sajt találkozása garantáltan felejthetetlen ízorgiát okoz. Ráadásul, ha hozzáadod a barna rizst, még táplálóbb és egészségesebb fogást kapsz. Könnyedén elkészítheted zöld vagy sárga babból is, így variálhatod az ízeket.

rakott zöldbab

Hozzávalók a rakott zöldbabhoz 4 személyre:


•    50 dkg zöldbab
•    50 dkg csirkemellfilé
•    15 dkg tejföl
•    10 dkg reszelt sajt
•    1 csésze (barna) rizs
•    só
•    bors
•    olaj

Előkészítési idő: 30 perc Elkészítési idő: 40 perc


Rakott zöldbab elkészítése

1.    Kezdd a rizs főzésével, amit sós vízben párold puhára. Közben kockázd fel a csirkemellet, majd szórd meg sóval és borssal. Forgasd össze egy kevés olívaolajjal, és hagyd állni legalább húsz percig. Ezután forró serpenyőben süsd a csirkemellkockákat fehéredésig.


2.    Ha friss zöldbabot használsz, először a széleit csípd le, majd vágd három-négy darabba. Sós vízben főzd őket 10-15 perc alatt, amíg félpuhák lesznek. A friss zöldségnek több időre van szüksége, mint a fagyasztottnak.


3.    Egy tepsibe helyezd el a zöldbab felét, majd rakd rá a sült csirkemellkockákat, a megfőzött rizst, és locsold meg egy kevés tejföllel. Fedd le az egészet a maradék zöldbabréteggel, majd a maradék tejföllel. Végül szórd meg bőségesen reszelt sajttal.

hirdetes


4.    Alufóliával fedd le a tepsit, majd told be egy 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig, vagy amíg az egész étel szépen összesül és a sajt szép aranybarnára pirul.


Variációk a Zöldbabhoz


A zöldbab rendkívül sokoldalú zöldség, így sokféle módon felhasználhatod. Készíthetsz belőle friss salátát citromos öntettel, vagy akár levesnek is ideális. Ezenkívül a zöldbab párolva, vajjal és mandulaszeletekkel is isteni kiegészítő lehet egy másik étel mellé. Ha van még zöldbabod a tepsiben készült rakott étel után, próbáld ki ezeket a recepteket is, hogy kihozd belőle a legtöbbet!

hirdetes

Házi savanyúság a maradék zöldbabból

Hozzávalók 6 decihez


•    50 dkg zöldbab
•    1 liter víz
•    5 dl fehérborecet
•    2 gerezd fokhagyma (felszeletelve)
•    2 darab babérlevél
•    1 tk fekete szemes bors
•    1 tk mustármag


o    Elkészítési idő: 30 perc
o    Pihentetési idő: 3-4 nap
o    Érlelés: 1-2 hét

A zöldbabból készült rakott étel után gyakran előfordul, hogy marad néhány zöldbab a konyhában. Ebben az esetben érdemes kihasználni a lehetőséget, és házi savanyúságot készíteni belőle. Egyszerűen sózz meg egy maréknyi zöldbabot, majd öntsd le forró ecettel és vízzel vegyes lével. Hagyd állni néhány napig, és máris élvezheted a friss, házi savanyúságot, amit bármikor kínálhatsz köretként vagy csemegeként az ételeid mellé. Így semmi sem megy kárba, és mindig van otthon egy kis házi savanyúság a zöldbab kedvelőinek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunai cipők

Dunai cipők: Budapest egyik legnagyobb nevezetessége, háborús emlékmű. A Cipők a Duna-parton... Tovább

József Attila

József Attila: Az egyik legjelentősebb magyar költő, kinek sorsa összefonódott a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!