hirdetes

Sokat eszel rántott húst? 36%-al nagyobb az esélyed a rákra!

LV

Az USA egyik legnevesebb rákkutató központja, a Fred Hutch intézet egy tanulmányban közölte: a rántott hús és a sült krumpli fogyasztása 37%-al növeli a rák kockázatát! Olvasd el miért és mit tehetsz ellene!

Séf asztala Westend rántott hús

Az olyan olajban sült ételek, mint a sült krumpli, vagy a magyarok nagy kedvence, a rántott hús fogyasztása növeli a prosztatarák, és sajnos főleg a betegség agresszívebb formáinak kockázatát - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Rákot okozhat a rántott hús

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal diagnosztizált férfi, illetve a kontrollcsoportot képező, 1492 azonos korú egészséges társuk adatait vetették össze, azt kutatva, hogy milyen tényezők vagy rizikófaktorok voltak jelen a betegeknél és hiányoztak a kontroll csoport tagjainál.

Olvasd el a következő oldalra lapozva, miért különösen rákkeltő a rántott hús és a sült krumpli!
 

Séf asztala Westend rántott hús

Ments meg minél több embert a ráktól, oszd meg ezt a cikket te is!

Séf asztala Westend rántott hús

Hogyan csökkenthető a rák kockázata?

Vízparti sütödékben, plázákban soha ne együnk rántott húst, sült krumplit. Ha mindenképpen a gyorsétkezés ezen formáját választjuk, együnk inkább tésztát, ha elehet durum lisztből készültet, és natúr húsokat, melyeken roston, olaj nélkül sütnek meg. Ha elengedhetetlen vágyat érzünk a rántott hús evés iránt, akkor ezt CSAK otthon tegyük! Semmiképpen ne süssük szűz olíva olajban, leginkább a kókuszzsír javasolt. A panírt helyettesítsük kókuszliszttel (nem lesz tőle sütemény íze), és a legújabb receptek szerint a rántott húst sütőben, olaj nélkül is megsüthetjük.

hirdetes
 

Séf asztala Westend rántott hús


A tanulmányok Seattle-ben, illetve a város környéken élő, fehér és fekete bőrű férfiak bevonásával készültek, akiknek az életkora 35 és 74 év között mozgott. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük az étrendjükkel kapcsolatban, különös tekintettel bizonyos olajban sült ételekre.

Akár 37%-al is nagyobb az esélyed a rákra, ha rántott húst eszel!

hirdetes

A The Prostate című folyóirat internetes kiadványában közölt eredmények szerint azoknak a férfiaknak az esetében, akik legalább heti rendszerességgel fogyasztottak sült krumplit, rántott húst, nagyjából 30-37 százalékkal magasabb volt a prosztatarák kockázata. Ami még rosszabb, ezen az ételeknek a rendszeres heti fogyasztása összefüggésben volt a betegség agresszívebb formáinak nagyobb kialakulási kockázatával is.

Mi az oka ennek a nagy megbetegedési aránynak a rántott húst fogyasztók körében? Lapozz a következő oldalra, eláruljuk!
 

Séf asztala Westend rántott hús

A szakemberek megítélése szerint a megnövekedett rákkockázat háttérben álló okok egyike az lehet, hogy amikor az olajat a sütéshez szükséges hőfokra melegítik, akkor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. Azok közé tartoznak a heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének, az akrilamid, az aldehid és az akrolein. A mérgező anyagok mennyisége a már használt olaj minden egyes újabb igénybevételével tovább növekszik, illetve függ a sütési idő hosszától is. Így különösen egészségtelen a sütödékben, éttermekben vásárolt rántott hús, hiszen az otthoni sütési módszerekhez képest, itt sokkal tovább használnak egy olajat. 

A rántott hús a krumpli és az elhízás

A rántott húsban dietetikusunk véleménye szerint 90-100 kalória pluszt tartalmaz csak a bundájában. Így a roston sült húsokhoz képest ennyi felesleges kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. A sült krumpli sokak egyik kedvenc étele. Szinte mindenki tudja nem éppen a legegészségesebb, ennek ellenére sokan eszik. De mitől is egészségtelen? Általánosságban kijelenthető azért, mert olajban sütik, ezért nagyon megszívja magát olajjal. Többek között a krumpli, amiben ugyan sok a C-Vitamin és sok hasznos tápanyag, a sütés hatására elveszti annak tartalmát, így csak egy adag szénhidrát és zsír bomba marad belőle. 100 g olajban sült krumpliban átlagosan 292 kcal van. Vagyis háromszor több, mint, ami egészségesnek és elfogadható lenne egy diétázó számára. Ez persze függ attól is, hogy mennyi ideig sütjük, mert ha minél több ideig annál több olajjal szívja meg magát és annál több víz párolog el belőle. 
 

Mit tehetsz, ha mégis rántott húst ennél? A következő oldalon elmondjuk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pozsonyi csata

Pozsonyi csata: időpontja 907. július 4-7. Az egyik oldalon Luitpold bajor herceg és a Theotmár... Tovább

Széchenyi fürdő

Széchenyi fürdő: A Széchenyi gyógyfürdő, Budapest és egyben Európa legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!