Te is jegyezd meg Raoul Wallenberg nevét. Több ezer ember életét mentette meg a második világháború alatt.

Raoul Wallenberg története

cs
hirdetes


A második világháború során több ország is náci kézre jutott. Amint Hitler a végső megoldás lépéseinek kivitelezésén dolgozott, számos csoport és több személy is igyekezett megvédeni azokat, akiknek minden napjuk az utolsó lehetett volna. Raoul Wallenberg is egy ilyen személy volt – ez az ő története.
 

Raoul Wallenber

Raoul Gustaf Wallenberg egy svéd diplomata és emberbarát diplomata volt. 1912-ben született, Lidingöben, Svédországban. Egy ideig Párizsban, majd az amerikai Michiganben tanult, később pedig a Central European Tradingnél kezdett dolgozni, Stockholmban – a cég tulajdonosa egy magyar zsidó, Lauer Kálmán volt.

A második világháború ebben az időben robbant ki, és a náci befolyás miatt a Magyarországon élő zsidóknak egyre szigorúbb regulációkkal kellett szembenézniük. Wallenberg ezért rendszeresen indult üzleti utakra Magyarországra és Németországra Lauer helyett, kitanulva eközben a magyar nyelvet és közelebbről is megismerve a német bürokrácia működését.

hirdetes

1944 márciusában aztán Magyarországot is elérte a náci megszállás és a holokauszt szele. Áprilisban és májusban ez tömeges deportálásokban mutatkozott meg az ország minden részén. A tavasz és a nyár leforgása alatt a nácik mintegy 400 ezer zsidót küldtek haláltáborokba, októberben pedig a náci-szimpatizáns Nyilaskeresztes Párt került hatalomra Magyarországon, ami csak tovább fokozta a zsidók elleni atrocitások mértékét.

II. világháború

© Segunda Guerra Mundial / Flickr cc.

 

A szörnyűségek híre az egész világot elérte – a zsidó diplomata, George Mantello jelentése a magyarországi helyzetről mindenhol komoly aggályokat keltett. Az amerikai Háborús Menekültek Bizottsága igyekezett mentőakciókat szervezni a magyarországi üldözöttek megmentésére. Lauer Kálmán tanácsára Raoul Wallenberghez fordultak segítségért, aki természetesen belement az akcióba.
 

A következő oldalon folytatom a történetet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Tóparti kávézó Budapesten

Egy tóparti kávézó nagyszerű helye lehet a baráti összejöveteleknek, romantikus vacsorának,... Tovább

Tóparti teraszos étterem

Ahhoz, hogy egy étterem igazán tökéletes helye lehessen a közelgő nagy eseménynek, legyen az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.