hirdetes

A Regéci Vár csodája

Pi

Folytatjuk Magyarország várainak, különleges helyeinek a mustráját. Ezúttal a Regéci Várat mutatjuk be, mely a maga módján egyedülálló helynek számít. Íme a bizonyítékok!

A csodálatos Regéci vár

A Regéci vár egy 1300 körül épült vár a Zempléni-hegység középső részén.Gondolhatnánk, hogy a tatárjárás adta okot a felhúzására, azonban az első írásos első biztos adat a vár létére 1307-ből származik.Mint az összes ilyen és ehhez hasonló korabeli építménynek, a Regéci várnak is kalandos sorsa volt.Az idők során megszerezte magának a mindenkori magyar uralkodó, Lazarevics István szerb fejedelem, majd a Szapolyai család, illetve az Alaghy család is.

 

1683 májusában Regécen szervezték a felső-magyarországi hadellátó központot,Szirmay Miklós várkapitány gondoskodott róla, hogy Regéc várának pincéi tele legyenek. Zrínyi Ilona ebben az időben itt élt, irányította a vásárlásokat, a várbéli munkákat.

hirdetes

 

Később azonban fordult a kocka, Regéc várának hadi jelentősége a Rákóczi-szabadságharc idején már nem volt.  1806-ban részben csere, részben királyi adomány címén Bretzenheim Ágost Károly osztrák birodalmi herceg az új tulajdonos. Ez sem volt azonban tartós állapot, mivel nemsokára a Károlyi család tulajdonába került, mígnem 1949-ben a várat államosították. Hosszú ideig kisebb munkák, állagmegóvás történt itt, hogy aztán 2010-ben elkezdjék felújítani, így ma már rendezett a környezete.

hirdetes

 

A következő oldalon meg is mutatjuk, hogy milyen jó állapotban van ez a csodás építmény!

A csodálatos Regéci vár

  Forrás: youtube.com
 

A csodálatos Regéci vár

  Forrás: youtube.com
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Bükki gejzírek

Bükki gejzírek: Három gejzírt különböztetünk meg: Fekete-leni-, Imókő, Vöröskő... Tovább

Szilvásváradi kisvasút

Szilvásváradi kisvasút: A Szilvásváradi Erdei Vasút a Szalajkavölgy-Fatelep és a... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!