hirdetes

4 régi balatoni film, ha már elvonási tünetetek lenne

Noémi Vida

Bár még éppen csak most tekertünk egyet az télre a naptárban, és szinte még, mintha csak tegnap ért volna véget a nyár, és ezzel együtt a balatoni szezon, máris hiányzik. A napsütés, a strandok zsibaja, a hideg fröccs a lángossal, a labdázó gyerekek a vízben, a vízibiciklik, a vitorlások, a végtelen kékség, és az a semmihez sem hasonlítható igazi nyári balatoni hangulat. Hogy valamivel enyhítsem ezt a hiányérzetet összegyűjtöttem 4 Balatonos filmet, ráadásul nem is akármilyet, hanem még a régi idők Balatonja mentén játszódóakat!

Top 4 régi Balaton film

#1. Régi balatoni filmek: Liliomfi

A Liliomfi Szigligeti Ede vígjátékából, Makk Károly rendezésében 1954-ben készített 109 perces magyar film, amit 1954-ben készítettek. Ez a zseniális film, aminek legnagyobb része Füreden és Badacsonyban forgott 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé. Ha a Balatoni helyszínek nem lenne elég nyomos ok, hogy megnézd, akkor reméljük ez meggyőz! Ahogyan egy kritika jellemzi: „...a szabadság, a játékosság és az ifjúság nevében készült, a képmutatás ellenében. Nagy leleménye a biedermeier világ megteremtése, ahogyan a Kolozsvárott játszódó Szigligeti Ede-vígjátékot idillikus badacsonyi, balatonfüredi környezetbe helyezte.” Remek helyszín, remek stáb, remek színészek: a címszerepet alakító Darvas Iván mellett Dajka Margit, Ruttkai Éva vagy éppen az ifjú Garas Dezső is feltűnik a filmkockákon.  

hirdetes

#2. Régi balatoni filmek: Nem ér a nevem

1961 Balatonos vígjátékát is érdemes felvenni az téli filmlistátokra! A szürke hétköznapok szürke hőse, az áldozatkész, elvált mozipénztárosnő, Etelka balatoni beutalót kap. Barátnője tanácsára megpróbálja felfedezni az életet. Etelkát mintha kicserélték volna: új frizura, új ruhák, rúzs és cicoma. De hogy mi lesz a balatoni kiruccanás vége? Ez csak a filmből derül ki! Kalandok, szerelmi szálak, régi idők egy kis Balatonnal megfűszerezve! A fő forgatási helyszínek Balatonföldvár, valamint természetesen a Badacsony, ami nagyon úgy tűnik, hogy már annak idején is olyan népszerű volt, hogy egyetlen valamire való balatoni filmből sem maradhatott ki. Egy apró kis háttérinformáció a filmből: a cselekmény egyik része egy halásztanyán játszódik, melyet a díszletesek néhány óra alatt építettek fel a lellei mólón, hogy mennyire sikeredett jól a rögtönzés, azt a filmet megnézve ti is megtudhatjátok! Lapozzatok a következő oldalra, mert ott folytatódik a baaltonos filmválogatás!

hirdetes

A lista a következő oldlaon folytatódik, lapozzatok!
 

Forrás: Fotó Fortepan- Adományozó: Rádió és Televízió Újság, Képszám: 56236

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Erzsébet híd

Erzsébet híd: Budapest főhídjainak egyike, sőt az egyik legjellegzetesebb hidunk, mely... Tovább

Siklósi vár

Siklósi vár: A Villányi-hegység déli lábainál, egy kisebb magaslaton láthatóak Siklós... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország Retró Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!