hirdetes

5 dolog, amit régen a nyári szünetben csináltak a gyerekek, internetezés helyett

VN
Frissítve: 2024.05.22
Frissítette: ZH

Nem olyan rég voltam én is gyerek, élesen élnek bennem az emlékek, hogy egy jó 10 évvel ezelőtt hogyan töltöttem a nyári szünetimet, és azt kell, hogy mondanom, hogy nem internetezéssel, ezzel szemben kerülök, fordulok, minden gyerek kezében csak a tabletet, telefont látom. Ha átmennek egymáshoz játszani, az is csak a közös internetezésről szól, nem pedig tényleges játékkal telik. Bár én is az internet virágkora előtt voltam gyerek, úgy gondoltam inkább mégis hitelesebb, ha anyukámat kérdezem meg, mit csináltak ők gyerekként. Össze is gyűjtöttem 5 nagyon jó internetmentes programot a nyári szünetre, avagy ezt csinálták régen nyaranta a gyerekek.

Régi programok nyári szünetre

#1: Óriási kincs volt a bicikli

Hipermodern csúcsbiciklik, elektromos rollerek, és nevét sem tudom magától működő közlekedési eszközök, ezek mind-mind alapkellékek egy mai átlagos tizenéves számára, azonban nem mindig volt ez így. Anyukám elmondta, hogy régen óriási kincs volt egy bármekkora, bármilyen bicikli is, ha valakinek volt az utcában, akkor mindenki a barátja volt, és valósággal küzdöttek, hogy kipróbálhassák, persze óriási eséseket eredményezett a dolog, de egy percig sem bánták. Az pedig egy valóságos álom volt, ha összetudtak szedni annyi biciklit, hogy eltudjanak menni közösen tekerni egyet. Érdemes kihasználni, hogy most annyi bicikli és egyéb kütyü van a raktáron, és tekeregni egyet az iskolatársakkal!

#2: Imádtak üveget visszaváltani

Az üvegvisszaváltás egy igazi jó program volt, jó mondjuk akkor még nem is volt ennyi műanyag flakon. Hogy miért? Mert az ebből összespórolt pénzből aztán lehetett fagyizni. Akkoriban ennek nagyon nagy kultusza volt, együtt vitték az üvegeket, számolgatták az aprót, gyűjtögették, számontartották, és ha kigyűlt egy gombócnyi, akkor indult a közös fagyizás. Külön öröm volt, ha valami ház körüli segítségért még jutott néhány forint a perselybe. Ha nem is üvegvisszaváltással, de mondjuk mosogatással, porszívózással, most is lehet a perselybe gyűjteni.

hirdetes

#3: Azt ették, amit szedtek

Anyukám azt is elmesélte, hogy micsoda motiváció volt borsót szedni, fejteni, és várni még anyukája hazaér, mert tudta, hogy hamarosan készül a finom borsóleves, vagy ha krumplit szedtek és pucoltak, akkor paprikáskrumpli, főzelékek, vagy bármi finomság. Mert az a falat esik a legjobban, amiért megdolgozik az ember. Ha pedig egy kis nassolnivalóra vágytak napközben akkor nem a hűtőt nyitogatták, hanem fára másztak pár ínycsiklandó gyümölcsért.

#4: Nem volt tv, de olcsó volt a mozijegy

Akkoriban nem, hogy számítógép, mobiltelefon, tablet, és internet, de még tv sem volt, csak az utcában egy-két helyen, amin általában adás sem ment, viszont olcsó volt a mozijegy. Persze mozi alatt nem a hipermodern Imax, 3D, ilyen-olyan csúcshangzású mozitermeket kell érteni, hanem a közösségi ház egy szobáját. Minden egyes vetítést meg tudtak becsülni, és minden egyes filmet nagy örömmel néztek végig. Szerintem régi magyar filmeket a mai napig élvezetes nézni olykor-olykor.

hirdetes

#5: Sátoroztak

De a nyár legnagyobb kalandja mindig az volt, ha valakinek a kertjében fel lehetett állítani egy sátrat. Nem volt világkörüli utazás, sokszor még a falu táblát sem hagyták el, mégis csempésztek sok-sok kalandot a nyárba, egy ilyen volt a sátorozás is. Anyukám azt is elmondta, hogy a legtöbbször a nagyszülők voltak ezen a téren is engedékenyek, és ők engedélyezték a sátor felállítását a kertben, amihez sokszor még tüzet is raktak. 

Forrás: Kép Forrása: Fortepan / Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csárdás

Csárdás: A csárdás egy hagyományos magyar néptánc fajta. Az elnevezés csárda szóból ered,... Tovább

A Piros Arany és az Erős Pista

A Piros Arany és az Erős Pista: Hungarikumnak számítanak. Ezek a legkiválóbb minőségű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!