Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Elfeledett magyar karácsonyi szokások nyomában, rég magyar karácsonyi babonák, hiedelmek

Elfeledett magyar karácsonyi szokások nyomában

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Régi karácsonyi szokások Magyarországon

A betlehemezés is egy elfeledőben lévő karácsonyi szokás

Bár azért a Betlehemezésre sokan emlékeznek, ez is egy olyan szokás, ami már egyre inkább kikopó félben van. Koronavírus ide vagy oda, én már régen találkoztam betlehemes játékkal, pedig gyerekkoromban még én is szerepeltem ilyenben. A betlehemezés egyébként a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik, melynek középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll, amely a három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül.

Kántálás egy tényleg elfeledett karácsonyi szokás

De nemcsak a betlehemezés az egyetlen zenés karácsonyhoz köthető népszokás. Karácsony táján, gyakran már az adventi időszakban is házról házra jártak a kántálók, akik ünnep gondolatkörét felidéző énekekhez gyakran kapcsolódtak köszöntők, jókívánságok, rigmusok, prózai szövegek segítségével teremtettek ünnepi hangulatot.

Regölés egy tényleg elfeledett karácsonyi szokás

A regölés is egy régi karácsonyi szokás, ami karácsony másnapján, 26-án indult, és egészen újév első napjáig tartott. Lényege, hogy ezen a napon a regősök különféle énekeket adtak elő, és jókívánságokat mondtak a ház lakóinak, valamiféle kis adomány reményében.

Mendikálás egy tényleg elfeledett karácsonyi szokás

A mendikálás sok ponton hasonlít a regöléshez, szintén karácsonyi üdvözletekkel, dalokkal jártak körbe e címszó alatt, azonban ez esetben gyerekek kisebb nagyobb csoportban, akik szintén valami adományt, ajándékot reméltek.

Borszentelés egy újabb elfeledett karácsonyi szokás

A karácsonynak régen tényleg nagy jelentősége volt, nagyon sok minden babona köthető ide. Természetesen nemcsak étkek terén, hanem az italok terén is van ide fűződő szokás. Karácsony után, december 27-én, Szent János napján szokás volt a bor megáldása. Ennek a megáldott bornak persze mágikus hatás tulajdonítottak, jó volt ez a betegek gyógyítására is többek között, illetve különleges alkalmakra
 

Forrás: Kép Fortepan, Adományozó: Lissák Tivadar, Képszám: 72009

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

IV.Béla

IV.Béla: második honalapítónk. IV. Béla Magyarország királya volt 1235-től haláláig. II.... Tovább

Őrség

  Őrség: az Őrség Magyarország legnyugatibb vidéke. Nagyobb részt hozzánk, kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!