hirdetes

Rejtélyes esetek a magyar történelem során

SzSz

Ha szereted a történelmet, pláne a rejtélyeket, akkor a következő esetek mindenképp érdekesek lehetnek számodra. A magyar történelem során is van pár olyan eset, amelyre a mai napig nem kaptunk választ. Lássuk melyek ezek! 

Rejtélyek a magyar történelemből

Petőfi eltűnése 

Talán az egyik legfoglalkoztatottabb téma a rejtélyek között az Petőfi Sándor eltűnése. Mindenki ismeri a mondást, hogy „eltűnt, mint Petőfi a ködben”. De vajon tényleg így történt? A kutatók máig nem jöttek rá, hogy Petőfi Sándor valóban 1849. július 31-én a segesvári ütközetben valóban elesett a csatamezőn, vagy csak köddé vált. Többen vitatják, hogy Petőfi igazából nem halt meg, és Oroszországban tartották fogva, de van olyan história is, amely szerint Keleten családot alapított. A segesvári csata után azonban az osztrák őrnagy szerint Petőfi holttestét azonosították a csata után, azonban a holttest sosem került elő. 

Mátyás király és „Drakula” legendája 

Vlad Tepes, ismertebb nevén Drakula legendája világszerte ismert. A havasföldi vajda egykoron számos borzalmas gyilkosságot követett el, az emberek rendkívül féltek tőle és gyűlölték. Mátyás király 1462-be bebörtönözte Vlad Tepest, azonban nem derült ki, hogy pontosan miért. Kering egy olyan teória, amelyben Vlad Tepes felajánlotta szolgálatait II. Mehmed szultánnak a magyar uralkodó elleni szövetkezetben, csak kegyelmezzenek meg neki. Furcsa módon Mátyás király végül nem végzett Tepessel. Sőt, később ő segítette újra trónra Havasföldön, és a magyar király egyik rokonát is feleségül vette. 

hirdetes

II. Lajos halála 

II. Lajosról az iskolában is úgy tanultunk, hogy halálát a Csele-patakban lelte, azonban ez egyáltalán nem biztos. Többen azt állítják, hogy II. Lajos egy gyilkosság áldozata volt. Kering egy olyan történet, amely szerint II. Lajost dühös magyar főurak ölték meg, és holttestét a vízmosásba dobták. A királyt holtestét jobbágyok találták meg, majd eltemették. A kutatók azonban azt biztosan állítják, hogy II. Lajos holttestet nem a Csele-patakból került elő, hanem egy mocsaras területen, amely ma már nem létezik. 

hirdetes

Hova tűnt a feketesereg? 

A híres feketesereg, amely Mátyás király serege volt, a király halála után hirtelen tűnt el. A lengyel és cseh katonákból álló sereg valószínűleg azért tűnt el olyan hirtelen, hiszen nem tudták őket tovább fizetni. Ezért sokan beálltak a német-római zsoldba, vagy a Délvidéken harcoltak tovább, de vannak, akik rablóbandába álltak be. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Balatoni konferenciahotel

Ha egy tökéletes konferenciahelyszín keresünk, egy balatoni konferenciahotel mindig jó... Tovább

Drégely vára

Drégely vára: a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!