hirdetes

Rejtélyes budapesti legendák nyomában

vcs

Nap, mint nap elmegyünk e helyek mellett, de történetüket mégsem ismerjük. A lakosság számára ugyanis Budapest számos legendáját még ma is homály fedi. Mivel mi nagyon szeretjük a rejtélyeket, ezért elhoztunk most hármat nektek is. Ti hallottatok már róluk?

Budapesti legendák nyomában

Tragikus szerelmi történet Zuglóban

 

Az egyik legismertebb budapesti legenda egy Zuglóban található lakóház erkélyéhez köthető. A monda szerint az első világháború idején, a Thököly úton található ház emeleti lakásában egy ifjú házaspár lakott. A háborúban a fronton harcoló férfit hűséges felesége kitartóan várta haza, érkezését az erkélyről kémlelte nap nap után. Egyik nap, a férfi halálhíréről értesítették a fiatalasszonyt, aki képtelen volt ebbe beletörődni, tovább várta hitvese hazatértét.

Ebben az időben spanyolnátha – az emberi történelem legtöbb áldozatot szedő járványa - ütötte fel a fejét az országban, s a fiatal nő is megbetegedett. Hiába várta haza szerelmét hosszú időn keresztül, a halál végül elragadta őt az élők sorából. A tragikus vég pedig az erkélyen érte…

 

Thököly út legenda

 

A sors különleges fintora, hogy férje másnap valóban hazatért, de már csak az őt váró asszony kihűlt testét találta otthonukban. Hűséges szerelmének szobrot állíttatott erkélyükön, s be is falazta azt, hogy soha többet, senki se mehessen oda, hol hitvese őt egykor oly sokáig várta.

A legenda így szól, s bár szeretnénk elhinni ezt a szívbemarkoló történetet, igazából nem igaz.

A szóban forgó épületet Ybl Miklós tervezte, aki díszként alkalmazta az asszony mellszobrát. Igen, ez csupán egy mellszobor, s valójában nem is egy befalazott erkélyről beszélünk, hanem csupán egy erkélyt imitáló díszről. Az ötletet pedig az ebben az időben Párizsban tanuló fia szolgáltatta Ybl Miklós számára.

hirdetes

 

Ha külföldi barátaiddal a környékre tévednél, mindenesetre feltétlenül meséld el nekik ezt a mesét, nagyra becsülik majd.

 

 

Szellemek, befalazott szeretők és ellenségek a Budavári Labirintusban

 

A Budavári Labirintus barlangjait már az előember is használta több százezer évvel ezelőtt – amint ez olvasható a labirintus weboldalán. A barlangrendszer vélhetően már ebben az időben is menedékül szolgált őseink számára, s ez az idő múlásával sem változott.

Budavári LabirintusBudavári Labirintus

(forrás: Budavári Labirintus)

 

A jóformán az egész Budai Várat átszelő alagútrendszernek számos befalazott járata van, s ezzel arányosan megannyi rejtélyes történet is fűződik a helyhez. Úgy tartják, hogy a török megszállás idejében a budai pasák a megunt háremhölgyeiket falaztatták be a Budai Vár rejtett barlangjában, mások pedig eltűnt ellenségek nyughelyeként beszélnek az alagútrendszerről, köszönhető ez az alagútban található csontoknak, melyekből az 1930-as években kiállítást is tartottak.

 

Voltak olyanok, akik az alagút meglátogatásakor megmagyarázhatatlan eseményről számoltak be, történt ugyanis, hogy a mélybe érkezve a vaksötétben valami hangosan és szélsebesen a látogatók felé futott, majd eltűnt. A megrettent csapat szellemre gyanakodott, s elterjedt az a hiedelem, hogy a Budai Vár barlangrendszere szellemjárta hely.

hirdetes

A későbbiekben ruhaneműket találtak ugyanazon a helyen, ahol a “szellemjárás” történt, így vélhetően az érkező csapat egy alkalmi légyottot zavart meg, s a riadt pár – mivel szintén szellemet vélt az érkezőkben felfedezni – a lehető leggyorsabb módon kereket oldott.

 

Magyarország történelmi jelentőségű épületei számos mondával büszkélkednek. Megannyi ehhez hasonló történet övezi a Budai Várat, amelyekre egy csodálatos őszi napon megejtett kiadós kirándulás aalkalmával fényt deríthettek ti is. Ha a nagy séta közben megéheznétek, akkor a Budai Vár számos lehetőséget kínál számotokra! Személyes kedvencünk a Pest-Buda Vendéglő, tökéletes választás a Budai Vár rejtélyeinek megvitatásához.

Családias, nyugodt hangulatával és autentikus magyar ételeivel kiváló helyszíne a baráti beszélgetéseknek, ráadásul a csodálatos Mátyás-templomtól csupán pár méterre található. Ha többet szeretnétek megtudni a Vendéglőről, kattintsatok ide: étterem a Budai Várban. Asztalfoglalásért pedig IDE kattintsatok.

 

Pest-Buda Vendéglő, a tökéletes választás a Budai Vár rejtélyeinek kibeszéléséhez

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Aranycsapat

Aranycsapat: a magyar labdarúgás elsőszámú csapatának szokás nevezni az Aranycsapatot,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország