hirdetes

Rejtélyes budapesti legendák nyomában

vcs

Nap, mint nap elmegyünk e helyek mellett, de történetüket mégsem ismerjük. A lakosság számára ugyanis Budapest számos legendáját még ma is homály fedi. Mivel mi nagyon szeretjük a rejtélyeket, ezért elhoztunk most hármat nektek is. Ti hallottatok már róluk?

Budapesti legendák nyomában

Tragikus szerelmi történet Zuglóban

 

Az egyik legismertebb budapesti legenda egy Zuglóban található lakóház erkélyéhez köthető. A monda szerint az első világháború idején, a Thököly úton található ház emeleti lakásában egy ifjú házaspár lakott. A háborúban a fronton harcoló férfit hűséges felesége kitartóan várta haza, érkezését az erkélyről kémlelte nap nap után. Egyik nap, a férfi halálhíréről értesítették a fiatalasszonyt, aki képtelen volt ebbe beletörődni, tovább várta hitvese hazatértét.

Ebben az időben spanyolnátha – az emberi történelem legtöbb áldozatot szedő járványa - ütötte fel a fejét az országban, s a fiatal nő is megbetegedett. Hiába várta haza szerelmét hosszú időn keresztül, a halál végül elragadta őt az élők sorából. A tragikus vég pedig az erkélyen érte…

 

Thököly út legenda

 

A sors különleges fintora, hogy férje másnap valóban hazatért, de már csak az őt váró asszony kihűlt testét találta otthonukban. Hűséges szerelmének szobrot állíttatott erkélyükön, s be is falazta azt, hogy soha többet, senki se mehessen oda, hol hitvese őt egykor oly sokáig várta.

A legenda így szól, s bár szeretnénk elhinni ezt a szívbemarkoló történetet, igazából nem igaz.

A szóban forgó épületet Ybl Miklós tervezte, aki díszként alkalmazta az asszony mellszobrát. Igen, ez csupán egy mellszobor, s valójában nem is egy befalazott erkélyről beszélünk, hanem csupán egy erkélyt imitáló díszről. Az ötletet pedig az ebben az időben Párizsban tanuló fia szolgáltatta Ybl Miklós számára.

 

Ha külföldi barátaiddal a környékre tévednél, mindenesetre feltétlenül meséld el nekik ezt a mesét, nagyra becsülik majd.

 

 

Szellemek, befalazott szeretők és ellenségek a Budavári Labirintusban

 

A Budavári Labirintus barlangjait már az előember is használta több százezer évvel ezelőtt – amint ez olvasható a labirintus weboldalán. A barlangrendszer vélhetően már ebben az időben is menedékül szolgált őseink számára, s ez az idő múlásával sem változott.

Budavári LabirintusBudavári Labirintus

(forrás: Budavári Labirintus)

 

A jóformán az egész Budai Várat átszelő alagútrendszernek számos befalazott járata van, s ezzel arányosan megannyi rejtélyes történet is fűződik a helyhez. Úgy tartják, hogy a török megszállás idejében a budai pasák a megunt háremhölgyeiket falaztatták be a Budai Vár rejtett barlangjában, mások pedig eltűnt ellenségek nyughelyeként beszélnek az alagútrendszerről, köszönhető ez az alagútban található csontoknak, melyekből az 1930-as években kiállítást is tartottak.

 

Voltak olyanok, akik az alagút meglátogatásakor megmagyarázhatatlan eseményről számoltak be, történt ugyanis, hogy a mélybe érkezve a vaksötétben valami hangosan és szélsebesen a látogatók felé futott, majd eltűnt. A megrettent csapat szellemre gyanakodott, s elterjedt az a hiedelem, hogy a Budai Vár barlangrendszere szellemjárta hely.

hirdetes

A későbbiekben ruhaneműket találtak ugyanazon a helyen, ahol a “szellemjárás” történt, így vélhetően az érkező csapat egy alkalmi légyottot zavart meg, s a riadt pár – mivel szintén szellemet vélt az érkezőkben felfedezni – a lehető leggyorsabb módon kereket oldott.

 

Magyarország történelmi jelentőségű épületei számos mondával büszkélkednek. Megannyi ehhez hasonló történet övezi a Budai Várat, amelyekre egy csodálatos őszi napon megejtett kiadós kirándulás aalkalmával fényt deríthettek ti is. Ha a nagy séta közben megéheznétek, akkor a Budai Vár számos lehetőséget kínál számotokra! Személyes kedvencünk a Pest-Buda Vendéglő, tökéletes választás a Budai Vár rejtélyeinek megvitatásához.

Családias, nyugodt hangulatával és autentikus magyar ételeivel kiváló helyszíne a baráti beszélgetéseknek, ráadásul a csodálatos Mátyás-templomtól csupán pár méterre található. Ha többet szeretnétek megtudni a Vendéglőről, kattintsatok ide: étterem a Budai Várban. Asztalfoglalásért pedig IDE kattintsatok.

 

Pest-Buda Vendéglő, a tökéletes választás a Budai Vár rejtélyeinek kibeszéléséhez

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy: Budapest egyik városrésze a II. kerületben, amely közkedvelt kirándulóhely,... Tovább

Zemplén Kalandpark

A Zemplén egyik legnagyobb turistamágnese a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország