hirdetes

Reklámok a szocializmus idejéből! Neked melyik volt a kedvenced?

Bettina

Van aki szerint ezeken a régi reklámokon csak nevetni lehet, de a mai reklámokon meg szerintem csak sírni. Lehet szeretni vagy utálni, ezeken a régi reklámokon jókat lehetett nevetni és mind a mai napig mosolyt csal az arcunkra. 

szocializmus reklámok

Szerintem azt azt időszakot senki nem fogja elfelejteni, amikor a reklámok is korlátozva voltak. Nem mehetett akármi a tévében, nem volt ilyen nagy az amit ma így hívunk “szenny” a tévében. Vicces és egyszerű reklámokkal volt tele a tévé, amin akkor is nevettünk és most sok sok évvel késöbb is nevetünk csak. Mennyire voltak azok a reklámok vajon hatással a fogyasztókra? Szerintem legalább annyira, mint a mai reklámok. Ezeket legalább nem némítottuk le, amikor reklám jött a filmek között. 

Nem arra gondolunk, hogy ezek a reklámok olyan minőséget ütöttek meg, hogy azt a mai reklámok nem közelítik meg, hanem arra, hogy ezeken a reklámokon negyed annyi marketing nem volt mint amiket ma látunk a televízióban, mégis egytől egyig emlékszünk rájuk és sokat még mai napig mosolyogva nézünk meg. Soha nem fogjuk elfelejteni, hogy régen a szocializmus idejében egy reklám sáv majdnem olyan volt, mintha zene csatornára kapcsoltunk volna. Egymást követték a vicces, zenés reklámok, amik vidám hangvételt közvetítettek a nézőknek. A szocialista kori magyar reklámok azért is tudtak valamit, mert a megelőző reklámok...hát lássuk be, nem arról voltak ismertek, hogy olyan viccesek lennének. Emlékszel, hogy hogyan tukmálták ránk a különféle termékeket a szocializmusban? Ebben az időszakban nem csak lakásbiztosítás reklám volt nagyon vicces, ahogy össze dől a ház, de a wc szagelszívó reklám is minden alkalommal megnevetetett.

hirdetes

Volt olyan reklám ahol próbáltak némi humort belecsempészni, de ezek elenyésző mennyiségben játszottak csak szerepet a reklámokban, és nem is mindig sikerült jól. És ez igazából nem is volt egy nagyon bevett szokás, de persze a kivétel mindig erősíti a szabályt.

hirdetes

Nézzük meg, hogy mire is gondoltunk: 

A fenti reklámválogatást Sas István rendezőnek köszönhetjük. Páratlan összeállítást készített, ami 234 hosszabb-rövidebb marketing kisfilmet tartalmaz a szocializmus idejéből. A vicces perceken túl egy erős és kifejező korrajzot is kaphatunk a 70-es, 80-as évek magyar társadalmáról. Tökéletesen bemutatja az akkori kor lélektanát.

Szerintem ezek a reklámok nagyon jók voltak, szívesebben néztem végig ezt a hosszú válogatást, mint a jelenlegi reklámokat, amik mennek a tévében. Neked volt ebből az időszakból kedvenc reklámod? Ha igen akkor írd meg kommentben, kíváncsiak vagyunk, hogy kinek melyik reklám tetszett a legjobban, vagy melyik reklámon nevetett a legtöbbet! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Művészetek Palotája

 A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek megfelelő, többfunkciós... Tovább

Hargita megye

Hargita megye Erdély keleti részén helyezkedik el. Székhelye Csíkszereda, legnagyobb városa... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!