hirdetes

A valaha volt legszebb Renoir kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

VN

Renoir neve mindenkinek ismerősen kellene, hogy csengjen, de ha így elsőre nem is ugrik be, leghíresebb alkotásait megpillantva biztosan erősen bólogatsz majd, hogy igen, tudod kicsoda. Renoir az egyik leghíresebb francia festő, akinek képeit most te is megtekintheted a Szépművészeti Múzeumban.

Renoir kiállítás Szépművészeti meddig tart?

Renoir kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Tényleg nem minden nap történik meg ilyesmi az emberrel. Ez a kiállítás egyáltalán nem mindennapi, és nagyon nagyszabású. Hihetetlen festményeket, világhíres alkotásokat tekinthetsz meg te is egészen januárig a Szépművészetiben. Nemcsak szerintünk nagydolog egy ilyen kiállítás, hanem azon 50 ezer ember szerint is, akik már meglátogatták a kiállítást. A népszerű festmény rekordokat dönt hazánkban is. 

„Már csaknem ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt Renoir: A festő és modelljei című kiállítást. A nagy érdeklődésre tekintettel a múzeum hétvégenként egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt” - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel október 20-án.

Milyen műveket lehet látni Budapesten a Renoir kiállításon?

A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester mintegy hetven alkotásával találkozhat a közönség. A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d'Orsay-vel és a Musée de l'Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum. A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi kiállítás - amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap - kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését. Most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát. Közülük az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába. Részletes információt a kiállítás nyitvatartásról, és online jegyvásárlásról itt találsz. https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/renoir-a-festo-es-modelljei/

hirdetes

hirdetes

Renoir az impresszionizmus atyja

1874-ben, mielőtt az impresszionizmust impresszionizmusként ismerték volna, Renoir festőtársaival, Claude Monet-val, Alfred Sisley-vel és Frederic Bazille-lel együtt kiállított néhány munkáját. A kiállítás áttekintése adta a nevét ennek a csoportnak, majd az egész mozgalomnak. A felülvizsgálat azt állította, hogy a festmények inkább „benyomásoknak” tűntek, nem pedig a kész festményeknek. Általánosságban elmondható, hogy a kiállítást nem fogadták jól, de ehhez képest Renoir hat alkotása aznap a legkedveltebb alkotások közé tartozott. Nem tudták, hogy a történelmet akkor írják. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A hollóházi porcelán

A hollóházi porcelán: A Hollóházi Porcelángyár 1777-ben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén... Tovább

Szentiványi alma

Szentiványi alma: Magyarországon a szentiványi alma korabeli elterjedtségére Lippay János óta... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!