hirdetes

Az EU-tagállamok ideiglenesen módosították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat

VN

Megállapodtak szerdán az európai uniós tagállamok állandó brüsszeli nagykövetei abban, hogy a légi közlekedési ágazatot súlyosan érintő koronavírus-járvány okozta rendellenességek miatt ideiglenes mentességet biztosítanak a résidőkre vonatkozó szabályok alól az uniós repülőtereken - tájékoztatott a tagállamok kormányinak képviselőiből álló Európai Tanács.

reptéri résidők módosítása az EU-ban

Sokszor repültek üresen a repülők: ez volt az oka 

A repülőterekre általános körülmények között érvényes szabályozás szerint a légitársaságoknak be kell tartaniuk a menetrendet, biztosítaniuk kell, hogy a megadott idősávokban történjen a fel- és leszállás. Az ehhez rendelkezésre álló idősávjaiknak legalább a 80 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy ne veszítsék el ezeket a következő szezonra. A vírus világméretű terjedésének kezdete, 2020. január vége óta ezért egyes légitársaságok üresen is közlekedtették repülőiket.
   

Csökkentik a résidő felhasználási szabályokat

Az uniós tanács szerdai tájékoztatása szerint a tagállamok abban állapodtak meg, hogy a 2023. március 25-ig tartó téli szezonban 75 százalékos általános résidő-felhasználási könnyítést érvényesítenek. Az intézkedést azzal indokolták, hogy az utazási kedv idén nyáron tapasztalt jelentős visszatérése ellenére a légi közlekedés intenzitása a következő hónapokban még nem fogja elérni a koronavírus-járvány előtti szintet. Az infláció, az energiaválság, a járványhullámok lehetséges visszatérése és a kapcsolódó intézkedések, valamint az ukrajnai háborús fejlemények következtében nagyfokú bizonytalansággal kell számolni - írták.

hirdetes
   

Több kedvezményt is kapnak a légitársaságok

A megállapodás szerint a március 25-ig tartó időszakban a légi fuvarozók igénybe vehetik a résidők "indokolt ki nem használásának" lehetőségét, ezeket a ki nem használt résidőket felhasználtként tartják majd nyilván. Az uniós légtér használatától eltiltott légi fuvarozók viszont azonnal elvesztik résidőiket.

hirdetes
   

Meddig tart a kedvezmény?

Az új rendelet szerint a következő téli és az azt követő nyári szezon végéig a rendes, 80 százalékos résidő-felhasználási szabály marad érvényben. Az Európai Bizottság azonban szükség esetén javaslatot tehet a megváltoztatására - jelezték. Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan várhatóan a jövő héten dönt a most elért megállapodás hatályba léptetéséről.
 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A szüret és a szüreti mulatságok

A szüret és a szüreti mulatságok: Régi társadalmak családi és társasági eseménye volt,... Tovább

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!