hirdetes

Repül az idő: Zámbó Jimmy 20 éve halt meg!

Bettina

Hatalmas hírként robbant be 20 évvel ezelőtt, hogy meghalt a király, aki soha nem uralkodott. Király? De hiszen ő csak egy énekes volt nem is király...mondják sokan. Sokaknak a “csak egy énekes” meg elég  sértő. Zámbó Jimmy halála rengeteg ember gyászát jelentette, hiszen hazánk egyik legközkedveltebb és legelismertebb énekese ment el közölünk. Zámbó Jimmy avagy Zámbó Imre 1958.január.20-án született és 2001. január 2-án hunyt el.  Sírhelye a csepeli temetőben van, ahova mai napig rengetegen szoktak ellátogatni és virágokkal, mécsesekkel emlékeznek meg kedvenc énekesükről. 

Zámbó Jimmy halála

Zámbó Jimmy minden évben kiadott egy albumot. Mindenki aki szerette igyekezett megvenni a kazettát, CD-t. Bár őt a rádiók nem igazán favorizálták, anélkül is milliók királya lett. Ő – sok más közismert emberrel ellentétben – nem magát nevezte királynak, nem volt erre szüksége... hanem akik erre a  kulturális perifériára szorultak emelték a trónra. Zámbó Jimmy húsz évvel ezelött, vitathatatlanul, hogy a tehetségéhez nem méltan, de hedonista és csapongó/önpusztító életmódja miatt nem mondható, hogy nem sorsszerűen távozott az élők sora közül.

hirdetes

Zámbó Jimmy sokáig biztos helyen csücsült az eladási listák élén. Pedig Zámbó Jimmy dalát a kereskedelmi rádiók tényleg alig játszották. De miért, ha ennyire szerette a nép? Azért, mert dalai – mind szövegileg, mind zeneileg – nem voltak beilleszthetők a kereskedelmi eladásba. Zámbó hallgatói ugyanis főként azok az emberek voltak, akikre a korszak kultúr- és médiamoguljai nem tartottak igényt. Hiszen mint tudjuk, minden korszakváltás nagyon igényes. Elsősorban ugye másokkal szemben. Viszont a rendszerváltás első évtizedének derekára már befogadták a Királyt, és ami a legjobb volt Jimmy számára, hogy  ívei hűségesek voltak hozzá:. És milyen jó, hogy lehetett egy saját királyuk nem?

hirdetes

Zámbó Jimmy halála után sem merült feledésbe, rengeteg számát éneklik és játszák mai napig is, sőt talán nem túlzás kimondani, hogy a fiatal korosztály számára is közkedvelt előadó lett. 

Mindenki ismeri ezt a mondatot, ami Jimmy egy dalából származik: Egy jó asszony mindent megbocsájt

Hallgasd meg, nosztalgiázz Te is :)

A cikk folytatásáért kattints a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyarság származástudata

A magyarság származástudata: A sumér, szkíta és a hun származástudatunkat a Csodaszarvas... Tovább

Dagály fürdő

Dagály fürdő: Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda, röviden Dagály fürdőt... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!