hirdetes

Retró babakocsik, amik sok-sok kedves emléket idéznek elő

VN

A gyermekneveléssel kapcsolatos témák mindig nagy sikert aratnak, hiszen mindenki boldogan emlékszik vissza azokra az időkre, amikor vagy kisbabája volt, vagy kistestvére született, vagy valamilyen fotókon keresztül értesült a kisbabakoráról. Most a régi idők babkocsijairól készítettünk egy kis visszaemlékezést. Te melyikre emlékszel?

Retro babkocsik 60-as évek

Régi idők legendás babakocsija

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? Melyek voltak a legendás darabok? Szerencsére rengeteg képet lehet találni a retro babakocsikról az interneten. A minap mi is posztoltunk egy képet Facebook oldalunkra, és nagyon nagy sikere lett, csak úgy özönlöttek a régi visszaemlékezések: „Anyukám ilyenben tologatott és kislányként én a játék babákat tologattam benne”; „7 kisbabát szolgált ki…”; „A húgomat ilyenben tolta az anyukám!” Neked is vannak hasonló emlékeid? Írd meg a posztra kattintva, hozzászólás formájában! 
 

A retro babakocsik története

Gondoltad volna, hogy a legelső babakocsit William Kent, egy építész építette még 1733-ban? Méghozzá egy angol herceg megbízásából, aki szerette volna megtalálni a tökéletes közlekedési eszközt gyermeke számára. Így megszületett a mostani babakocsik elődje, egy hatalmas kagyló alakú kosár, aminek már csak a kerekei voltak még hatalmasabbak, inkább egy hintóhoz hasonlított, mintsem babakocsihoz, de legalább a díszítése nagyon részletes, és gazdag volt. Ezután szép lassan fejlődött a technika, de a babakocsik használata csak a 19. század vége felé kezdett el terjedni, akkor is csak az úri családokban.

hirdetes
hirdetes

Ezeket tologattuk annak idején –retro babakocsik

Tömegtermékké csak a 20. században vált, amikor már hazánkban is kezdtek egyre többen babakocsit tologatni. Szép lassan nemcsak a babakocsik funkciójára, hanem stílusára, színére, dekorációjára is egyre jobban elkezdtek figyelni, és egyre több típusú babakocsi jelent meg a piacon. Mára már megszámolni sem lehet mennyi csúcsmodern, többféleképpen összerakható, márkájú, típusú babakocsi van a piacon. De szemezgessünk inkább a retro babakocsik közül! Már az 1900-as években elkezdődött az eredetileg nehéz szerkezetes babakocsik modernizációja, egyre praktikusabbá, könnyen kezelhetőbbé váltak a darabok. A régebben használt fa és réz alapanyagok helyett alumínium vázakat terveztek, amiket össze is lehetett csukni. Voltak olyan darabok, amik külön napernyőt is kapta, de még meg sem közelítették a ma kapható UV szűrős babakocsikat… Majd a 70-es években elkezdtek terjedni a mózeskosaras megoldások is. Te még emlékszel? Mutatunk képeket!

Lapozd végig a retro babkocsikat bemutató galériát, és nosztalgiázz kicsit!
 

Forrás: Főkép: Fortepan / Vimola Károly

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

December

December sokak kedvence, a karácsonyi ünnepkör kiteljesedésének időszaka, az év utolsó... Tovább

Kőszeg város

Kőszeg: Kőszeg város Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében. A Kőszegi... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarság Retró Szórakozás Technológia Történelem
X
Kövess minket facebookon!