hirdetes

Imádjuk a retró édességeket: pilóta keksz, törökméz, medvecukor, de vajon miért hívjuk így őket?

VN

Medvecukor, törökméz, konzum szaloncukor, pilóta keksz, egyértelműen a régi vásárok, és gyerekkorunk legnagyobb kedvencei. De te elgondolkoztál már azon, hogy miért hívjuk így őket? Utána játunk, mutatjuk a medvecukor, a törökméz, a konzum szaloncukor, és a pilóta keksz nevének eredetét!

Retró édességek furcsa neveinek jelentése

Miért hívjuk medvecukornak a medvecukrot?

Ha ezt a kérdést társaságban feltenném, a fele társaság valószínűleg azt válaszolná, hogy miért esszük egyáltalán? Ez az édesség meglehetősen megosztó, csak rajongásig szeretni, vagy kifejezetten nem szeretni lehet, köztes út nincsen. De senkit nem akarok befolyásolni ebben, úgyhogy térjünk is át a nevére: miért medvecukor a medvecukor? A válasz nagyon egyszerű az édesgyökérből készülő, hozzánk Ausztriából eljutó édesség osztrák Bärenzucker nevét egyszerűen csak lefordítottuk. Ki kell, hogy ábrándítsalak, semmi köze sincsen az aranyos macik gasztronómiájához, sőt a medvetáncoltatók sem ezzel a csemegével tömték állataikat.

Miért hívjuk törökméznek a törökmézet?

Nagyszerű vásári csemege, de vajon miért törökméz a törökméz? Szerintem azon senki nem lepődik meg, ha azt mondom, hogy ez az édesség a török hódoltság idejéről származik, a hódító török seregekkel érkezett Magyarországra, az 1500-as években. Ám nem teljesen Törökországból eredeztetik ez a finomság, de ezt akkor ugye még senki nem tudta, így hozzájuk kapcsolták a nevet, ami azóta is rajta maradt. Az igazság az, hogy ez a finomság szinte a teljes Balkánon közkedvelt, semmi köze nincsen se a mézhez, se a törökökhöz, azon kívül, hogy hozzánk általunk jutott el.

hirdetes

Miért hívjuk konzum szaloncukornak a konzum szaloncukrot?

De tényleg miért? A történet a 2. világháború előtti időkből származik, amikor is megindult a tömeggyártás Magyarországon. Ekkor a kézműves manufaktúrák úgy döntöttek, hogy a termékeiket valahogy meg kell különböztetniük a silányabb minőségű tömeg édességektől, és luxuscikként kezdték árusítani azokat. A nagyüzemek pedig ennek hatására konzumnak, vagyis fogyasztóinak kezdték nevezni olcsóbb szaloncukraikat.

hirdetes

Miért hívjuk pilóta keksznek a pilóta kekszet?

Mindenki imádja, ugye, hogy te is? De vajon mi lehet a pilóta keksz nevének eredete? Sokan elég tévesen magyarázzák úgy, hogy a világháborús pilóták túlélőcsomagjában található keksz és csokoládé adta az ötletet a névhez, pedig ennek nem sok köz van az igazsághoz. A hagyományos, régi recept szerint a felső kekszlap tetejére egy aprócska adag gyümölcszselé került, ami így épp úgy festett, mint egy repülőgép, melynek tetején egy pilóta ül. Szeretnéd elkészíteni kedvenc finomságodat otthon, mutatjuk is a receptet: pilóta keksz recept!

+Szintén édesség, szintén név, szintén retró: te tudod miért Jégbüfé, a Jégbüfé?

Ez is érdekelhet: 5 megunhatatlan, de isteni, ráadásul nagyon egyszerű retró sütemény recept.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zemplén Kalandpark

A Zemplén egyik legnagyobb turistamágnese a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen... Tovább

Hévíz

Hévíz egy város az ország nyugati felében, nem messze a Balatontól. Két dologról híres: a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!