hirdetes

Retro karácsonyi ajándékok – ezeket ajándékokat kapták annak idején a gyerekek

VN

Csak én érzem azt, hogy napjainkban fontosabbak a karácsonyi ajándékok, mint kellene? Pedig régen is ajándékoztunk, nem is akármiket, akkor mégsem vette át az ajándékozás a legfontosabb szerepet a karácsonyban.

Retro karácsonyi ajándékok gyerekeknek 70-es évek

Miket ajándékoztunk régen?

A 21. század modern társadalmában, egy kattintásnyi erőfeszítéssel is tudunk ajándékokat vásárolni, annak idején sokkal nagyobb erőfeszítésre volt szükség ahhoz, hogy beszerezzük karácsonyra még csak nem is azt, amit kitaláltunk, és még csak nem valami majdnem ugyanazt, hanem ami ici-picit hasonlít. Nem volt tele az áruházak polca már nyár végén karácsonyi ajándékokkal, dekorációkkal, tonna szám szaloncukrokkal a legkülönbözőbb ízekben. Ugye a konzum szaloncukrot nem kell bemutatnom senkinek? Azért egy nagyon jó retro receptet itt hagyok hozzá! És nem volt ennyiféle külföldi áruház, internetes rendelési lehetőség meg pláne nem. Mégis mindig mindenki kapott karácsonyi ajándékot! Még nagymamám is úgy számolt be róla, hogy a karácsony mindig nagyon különleges volt, hiszen ha valami kis apróságot is, de mindig kapott valamit.

Miket ajándékoztunk a 70-es, 80-as években?

A rendszerváltás előtt a karácsony teljesen más volt, akkor nagyon sokk nyugati cikkhez nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett hozzáférni. Többek között a banán is igazi kincs volt, amit a pult alól kaptak az igazi bennfentesek. A mai gyerekek elképzelni sem tudják azt, ami akkoriban volt. Mégis szerettünk gyerekeknek lenni, és szerettük a karácsonyt is. Akkoriban a magyar Lemezárugyár termékei örvendtek hatalmas népszerűségnek, érthető módon, hiszen nem is nagyon volt más, csak a Szovjetunióból, NDK-ból, illetve az akkori Csehszlovákiából importált játékok. Lássuk miket rejtett a karácsonyfa alatti terület annak idején!

hirdetes
 • Kutyapersely – kötelező, minden gyereknek, mert már fiatalon meg kell tanulni bánni a pénzzel, nem igaz? Emiatt a nyelvét kiöltő kutyus, szinte kötelező ajándék volt a rendszerváltozás előtti időkben. 
 • Walkman – a karácsonyi ajándék, ami mindenki nagy álma volt. Nagyon hamar merültek, hangzásban meg sem közelítették a mai kütyüket, mégis hogy szerettük….
 • Pajtás fényképezőgép – csak a legmenőbbeknek volt, az osztálykiránduláson mindenki irigykedett rájuk….
 • Pedálos Moszkvics – a fiúk kapták, de titokban a lányok is irigykedtek, majd később használták is őket, amikor senki sem figyelt. 
 • hirdetes
 • Számológépes kvarcóra – fúúú de menő volt annak idején, ez is leginkább a fiúk ajándéka volt. 
 • Játék varrógép – amit a lányok kaptak Moszkvics helyett, hány mennyire igazságos ez, nem? Nem, de szerencsére varrni nem igazán lehetett ezzel.
 • Lemezes autópálya – abban az időben a fiúkat nagyon szerették….még csúcs szuper lemezes autópálya is meg-megcsillant a fa alatt.
 • Diavetítő – ami aztán kicsiket, és kicsit nagyobbakat is elkalauzolt a mesék birodalmába. Mert nem tv volt ilyenkor, nem is okostelefon, meg számítógép, hanem egyszerű diavetítő, és nagyon is népszerű volt. 
 • Pénztárgép – de szerettünk ezzel boltost játszani!
 • Babilon építőjáték – remek fejlesztőjáték, bár akkoriban még csak szórakozás miatt játszottunk vele.
 • Építő – ami nem a Lego volt, állandóan szétesett, volt, hogy össze sem lehetett passzítani, de szerettük azért….
 • Pöcifoci – igazi családi játék volt.
 • Jojó –ezt a játékot a lányoknak szánták, de azért a fiúk is szerették.

Forrás: Fotó: Fortepan / Beyer Norbert

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kovács Pál

Kovács Pál: Magyarországnak 2, 6-szoros olimpiai bajnoka van, Kovács Pál az egyik közülük.... Tovább

Székesfehérvár

Manapság Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Történelem
X
Kövess minket facebookon!