hirdetes

Legendás retro magyar filmek, amiket egyszer legalább látnod kell

SzSz

A magyarok életében is vannak olyan meghatározó magyar filmek, amelyeket muszáj egyszer megnéznünk, hiszen igazi klasszikusnak számítanak. Összeszedtük ezeket!

A legjobb retro magyar filmek

Indul a bakterház 

Az örök klasszikus, a magyarok kedvence. Ki ne idézne belőle a mai napig? A tanyavilág és az élet szemlélete egy kisfiú, Bendegúz szemszögéből. A filmet 1980-ban mutatták be Mihályfy Sándor rendezésében, amelyet Rideg Sándor regénye alapján készítettek el. A film szereposztásában olyan nevekkel találkozhatunk, mint Koltai Róbert, Pécsi Ildikó és Haumann Péter. A film immár 40 éves lett, és talán a magyarok egyik kedvenc vígjátéka, amelyből szegény Bendegúz pofonjait a mai napig hallom a fülemben csengeni. 

Vuk 

A kedvenc rajzfilmünk, amelyet Fekete István regénye alapján készítettek el 1981-ben. Az egyik legnagyobb magyar rajzfilm-klasszikus, amelyet minden magyar ismer. A filmből újabb változatott is készítettek, azonban az eredetit sosem fogja lekörözni. A kis róka Vuk hangját Pogány Judit hozta, amelyre mindannyian jól emlékszünk. A történetben végig kísérhetjük a kis róka drámáját, majd felnőtté cseperedését és bátorságát. A Vuk lesz az a mese, amelyet felnőttként is szívesen nézünk meg gyermekeinkkel. 

hirdetes

Macskafogó

A Vuk mellett a Macskafogó az az ikonikus rajzfilm-klasszikus, amely felidézi a gyermekkorunkat és azt, hogy mennyi vidámságot köszönhettünk neki. A rajzfilmet 1986-ban mutatták be, és az egész világon látható volt. A Macskafogó bűnügyi vígjátéka nem csak itthon, de külföldön is rendkívül sikeres volt. A szereplőknek ugyan furcsa neveket adtak, mégis a mai napig emlékszünk rájuk. Nick Grabowski, Fritz és Safranek biztosan ismerősen csengenek. 

Egri csillagok 

Történelmi film, amely mindenképp alapműnek számít. Bár a kötelező olvasmányként feladott művet senki sem szívesen olvasta el az iskolában, a film megjelenésével minden más lett. Az izgalmas csatajelenetek és Bornemissza Gergő – Cecey Vicuska párosa emlékezetessé tette Gárdonyi Géza regényét. A filmet 1968-ban mutatták be, amit egyszer biztosan mindenki látott már, hiszen a kötelező olvasmány kiváltásához egyszerűbb volt a filmet megnézni. Az Egri csillagok forgatásához elkészítették az Egri vár kicsinyített mását, amelyet a mai napig Pilisborosjenőn meg lehet tekinteni. 

hirdetes

Liliomfi 

Az 1954-ben készült Liliomfi vígjátéka tökéletesen megtestesíti a fiatalok szerelmi életét. A szabadság és az ifjúság leleményessége, szerelmes szálai és vidám pillanatai a maga drámájában. Szigeti Endre megformálásában nők ezrei voltak egykor szerelmesek Liliomfibe. A film tele van játékossággal, miközben nagyon idilli a badacsonyi és a balatonfüredi környezetben. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Baranya megye

Baranya megye országunk déli, dél-nyugati csücskében található. Délről Horvátország... Tovább

2006-os választások

A 2006-os magyarországi országgyűlési választás volt... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!