hirdetes

Van nála retróbb dolog?

Pi
Tévémaci sokak kedvence

A tévémaci születése

A mackó kitalálója, Bálint Ágnes azért döntött végül a medve figurája mellett, mert úgy gondolta, hogy a legtöbb kisgyerek a saját kis mackójával alszik, így a gyerekek könnyen megszerethetik az tv új hősét. Milyen igaza lett!

A Tévémacit végül 1963. április 15-én, Húsvét hétfőn mutatta be először a Magyar Televízió. Az első mackó feje fagolyóból készült, melyet egy drótos ólomvázra helyeztek fel, amit végül anyaggal tömtek ki, és textillel borítottak. Az első Tévémaci 1968-ig volt szolgálatában.

1968 Augusztus 19-án jelent meg első alkalommal az új mackó a képernyőkön. Ez változat már sötét bundát és hajat is kapott. Fogat mosott, hangosan köpött, belebújt a papucsába, felöltötte pöttyös hálóköntösét. Erre a változatra már sokan emlékeznek. A harmadik mackó 1981. június 12-én debütált, s mindössze 2 évig volt forgalomban, mert jött a negyedik maci, amely teljesen megváltozott: bundája világossá változott, ujjakat kapott a mancsára, valamint ruhatára is megújult. Zöld  kertésznadrágot és pizsamát viselt, amihez sárga sál járt.

A Tévémaci természetesnek számított, generációk nőttek fel rajta. Neve, alakja fogalommá vált. A mindennapok része lett észrevétlenül. Így születnek a legendás dolgok.

Kép forrása: Fortepan / Rádió és Televízió Újság
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Eger ostroma

Eger ostroma: Eger ostroma 1552-ben, az Oszmán Birodalomnak utolsó hadieseménye volt, melyet az... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!