hirdetes

Ritkán választott régi magyar, de annál szebb fiú nevek, amiknek nem lesz párja az oviban!

ZH

Az elmúlt években egyre többet hallani a Noel, az Olivér, a Máté és a Zalán neveket az óvodák udvaraiban, pedig rengeteg különleges fiú név van, amit ritkán választanak a szülők! Ha kíváncsi vagy milyen ritkán használt, különleges fiúnevet adhatnál fiú gyermekednek 2022-ben, akkor olvasd el a cikkünket!

fiúnév választás

Válassz egyedi, különleges fiúnevet gyermekednek

Ha Neked is feltűnt, hogy az oviban szinten minden második kisfiút Máténak, a harmadikat pedig Zalánnak hívnak, akkor jó helyen jársz, ugyanis most összegyűjtöttünk olyan különleges és ritkán használt fiú neveket, amikkel biztosan egyedibb lehet gyermeked neve! Sokan már a terhesség előtt eldöntik, hogy szeretnék elnevezni gyermeküket, de a legtöbb szülőnek hatalmas fejtörést okoz megtalálni a legjobb nevet gyermeke számára, hiszen sok mindent figyelembe kell venni névválasztás során. Passzolnia kell a vezetéknévhez, szeretnénk, hogy könnyen becézhető legyen, és az sem árt, hogyha mindkettőtöknek tetszik a születendő kicsi neve. Ezen kívül sokan szeretnék, hogy ne legyen a legnépszerűbb nevek között az adott korosztályban, ezért minél különlegesebb neveket keresnek, sokszor már túlzásokba esve, azonban most összegyűjtöttünk több régi magyar névből származó fiú nevet, amiket ritkán választanak a szülök, pedig nagyon szépen csengenek!


Szépen csengő régi magyar fiúnevek


Amíg régen a legnépszerűbb fiúnevek közé az István, a László és a József voltak, és a szülők mind így nevezték el fiúgyermekeiket az 1950-1960-as években. Ezeknek a közkedvelt neveknek a népszerűsége azonban az idők folyamán megkopott és új nevek kerültek fel a dobogóra. 2021-ben a legnépszerűbb fiúnevek ranglistáján az első három volt a Levente, a Máté és a Dominik. azonban, ha te valami különlegesebb nevet szeretnél adni kisfiadnak és közben mégsem szeretnél annyira elrugazkodni a földtől, akkor nézz körül a régi magyar fiúnevek listáján, amit most összegyűjtöttünk, hogy segíthessünk a névválasztásban!

hirdetes


1.    Domonkos

A Domonkos név latin eredetű, aminek eredeti jelentése az Úrhoz tartozó. Istennek szentelt, vasárnap született. Régebben, a 2000-es években igen népszerű volt, de 20 év elteltével már nem igazán adják ezt a nevet gyermeküknek a szülők. Névnapja augusztus 4-én van.


2.    Illés


Az Illés az Éliás magyar alakváltozata, ami az Ószövetségből származik. Ma már egyáltalán nem tartozik a 100 legnépszerűbb név közé, névnapját július 20-án ünnepli.

3.    Bese

Bese nevét Szentmihályi Szabó Péter Avarok gyűrűje című regényéből ismerhettük meg, ami egyébként török-magyar eredetű és jelentése kánya, karvaly. Olyan ritka, hogy naptári névnapja nincsen, de ajánlva június 30-án és október 27-én tartják.

hirdetes


4.    Kolos

Több mint valószínű, hogy a német eredetű Klaus, Nikolaus név magyar változata, míg mások szerint Kolozsvár nevéhez fűződik. A Kolos jelentése: iskolához tartozó, tanító. Névnapját február 15-én ünnepli.


5.    Jakab


A Jakab héber eredetű fiúnév, valószínűleg a görög Jákobnak a magyar fordítása. Jelentésük: helyébe lépő. Névnapja május 1.


6.    Lél

A Lehelt mindenki ismeri, azonban a finnugor-magyar párját, a Lélt már kevésbé. Jelentése: kürt, lélek. Ajánlott névnapja március 2., április 9. vagy augusztus 2.


7.    Vitus

Jelentése bizonytalan, de valószínűleg szíves, jóindulatú, készséges. Latin eredetű. Ajánlott névnapja június 15-én van.

8.    Pál

A Paulus latin névből származik, jelentése: ritka, kicsi. Az ezred forduló tájékán még szerepelt a ranglistán, mára azonban már lecsúszott róla. Névnapja június 29.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A doroszlói viselet

A doroszlói viselet: nemzeti értékünknek számít a doroszlói viselet. A doroszlói népviselet... Tovább

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek