hirdetes

Elsőre furcsának tűnő, bombán csimpaszkodó róka szobor jelent meg Budapesten

VN

Ez nem egy politikai oldal, így mi nem is fogunk politizálni, bombák dobálásába beleszólni, de ezt a zseniális művészeti alkotást muszáj megmutatnunk nektek. Kolodko Mihály újabb remek miniszoborral lepte meg Budapest lakóit: Vuk egy bombán csimpaszkodik egy titokzatos helyszínen!

Bombán csimpaszkodó róka Kolodko szobor

Újabb titokzatos Kolodko szobor

Kolodko Mihály munkásságát nem lehet nem szeretni, megszámolni is nehéz lenne, mennyi Budapesti mindennapjait teszi egy kicsit mosolygósabbá, és már a turisták is kezdenek rászokni a miniszobrok kutatására a nagyobb, látványosabb nevezetességek megtekintése mellett. De mi ez az egész? Kolodko egy Ungváron született, de anyai ágon magyar származású szobrászművész, akinek rengeteg alkotása megtalálható Budapest utcáin. Sokan csak gerillaszobrászként emlegetik, ugyanis műalkotásai meglepően aprók, váratlanabbnál váratlanabb helyszínen jelennek meg. Itt például arról írtunk, hogy Vácon hol vannak alkotásai, de a Tihanyi Gombóc Artúr szobra is nagyon legendás. Tehát Kolodko Mihány olyan kis mini szobrokat készít, amik alig 15 cm-esek, mégis látványosak, és mégis imádja őket mindenki. Személy szerint nekem mindig hatalmas élmény tágra nyílt szemekkel sétálni, és azt figyelni, hol és mikor bukkan fel előttem egy aprócska szobor, ami valamilyen különleges történetet rejt magában. És most még egy felfedeznivaló…

hirdetes

Bombán csimpaszkodó róka miniszobor merre található?

Megszokhattuk már, hogy sokáig nem maradhatunk újabb meglepetésszerűen megjelenő miniszobor nélkül, de ezen a koncepción azért egy kicsit talán meglepődhetünk elsőre. Az új Kolodko műalkotás a Gellért hegy alatt található, annak szikláiba fúródva. Egészen pontosan az Erzsébet-híd lábának Budai oldalán. A híd lábától a Rudas irányába kell elindulni a sziklás oldalon, és elég hamar bele fogunk botlani a remekműbe. Mi is nemrég voltunk ott, a fényképezőgéppel körben álló tömeg hamar elárulta hogy hol lehet a kis róka helye.  Egyébként azért is érdemes felkeresni, mert a közelben csak úgy sorakoznaka  szebbnél szebb helyek, a gellárt-hegy, a Duna-part, ami egy hatalmas tavaszt váró sétála invitál.

hirdetes

Miért éppen ez a szobor?

Első ránézésre kicsit különös, hogy miért éppen ez lett a szobor koncepciója. A művész egyébként szeret visszanyúlni a gyermekkori emlékekhez, és a bájos, mindenki szívéhez közelálló mesefigurákkal elmesélni egy-egy történetet szobrai segítségével. Például a Tihanyi Gombóc Artúr szobornál rendszerint hagynak Balaton szeletet az arra járók, de más szobrok is különleges történettel szolgálnak. Ez az új rókás szobor például sokaknak az eszébe juttathatja a vadászó „Simabőrű” és az ártatlan, üldözőbe vett állat között feszülő ellentét, de napjaink kihívásaira is lehet gondolni. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Elie Wiesel

Elie Wiesel: a 14 magyar Nobel-díjas tudós egyike.  1986-ban Nobel-békedíjat kapott, mint... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!