hirdetes

Római utazás - mire érdemes figyelni?

CZs

Róma látnivalóit imádják a turisták az év minden szakában. Nem is csoda, hiszen az ókori épületek, a város nyüzsgése, a finom ételek, az olasz nyelv, a macskaköves utcák mind-mind felejthetetlen hangulatot teremtenek.

Római utazás látnivalók

Rövid utazás

Ha rövid időre utazunk az olasz fővárosba, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen Róma történelmi városközpontja nem túl nagy, így a nevezetességek nagy része egymáshoz közel fekszik és gyalog is egyszerűen megtekinthető. Ráadásul bármelyik irányba is indulunk útnak, számos gyönyörű és híres épülettel, helyszínnel találjuk szembe magunkat. 
 

Utazás Rómába

Rómába vonattal és repülőgéppel utazhatunk. A választáskor természetesen mérlegelnünk kell a menetidőt és az árakat is. Arra is érdemes odafigyelni, hogy melyik légitársaság gépe melyik római reptéren száll le. A vonat végállomása a Termini vasútállomás, ahonnan könnyedén megközelíthetők a város különböző pontjai. A Fiumicino és Ciampino repülőterekről vonattal, busszal, vagy taxival juthatunk el a városközpontba, a Termini-hez, vagy a célállomásunkhoz. Érdemes ősszel vagy tavasszal ellátogatni az olasz fővárosba, hiszen a nyári hőség nagymértékben megnehezítheti a városnézést és a hosszas sétákat.

Róma látnivalói

Róma összes látnivalójának megtekintése heteken át tarthat, hiszen számos gyönyörű épület, tér, bazilika, és ókori helyszín fekszik a területén. Így utazásunk idejét figyelembe véve kell kiválasztanunk azokat a nevezetességeket, amelyeket feltétlenül látni szeretnénk. Érdemes online jegyeket váltani, ellenkező esetben hosszas sorban állás várhat ránk. Azonban egy 3 napos látogatás a városban is nagyszerű lehetőségeket kínál.

Római utazás látnivalók

Colosseum, Forum Romanum, Palatinus múzeum

A Colosseum például könnyedén elérhető metróval és busszal is, ráadásul az oda szóló jeggyel a Colosseum mellett fekvő Forum Romanumot és a Palatinus múzeumot is megtekinthetjük. A Forum Romanum mellett Constantinus diadalíve fekszik.

hirdetes

Piazza Venezia, Trevi-kút, Spanyol lépcső

A Forum Romanumtól tovább sétálva a Piazza Venezián találjuk magunkat, amelynek központja a fehér márványból készült Viktor Emánuel-emlékmű óriási épülete. Innen akár gyalog is ellátogathatunk a csodás Trevi-kúthoz, majd a Spanyol lépcsőhöz, ami a Piazza di Spagna teret köti össze a Trinitá dei Moi templommal. A Trevi-kút és a Spanyol lépcső is varázslatos akár a késő esti órákban is, hiszen a nyüzsgés akkor sem múlik, mégis könnyebb talán a macskaköves kis utcákon való barangolás, mint a nap közepén.

hirdetes

Róma nevezetességei

Vatikán, Szent Péter-bazilika, Angyalvár

Ahogy a római nevezetességek nagy részénél, úgy a Vatikánban a Szent Péter-bazilikánál is kígyózó sorokra számíthatunk. Ha a Vatikán Múzeumot is szeretnénk megtekinteni, szinte kötelező az online jegyváltás, különben lehetetlen bejutni az épületbe. A Szent Péter téren fekvő bazilika már kívülről is gyönyörű, azonban érdemes belülről is megnézni, hiszen a bazilika kupolájába is felmehetnek a látogatók. A téren igénybe vehetjük a vatikáni posta szolgáltatását, és néhány euróért küldhetünk képeslapot szeretteinknek. A Szent Péter térről egyenesen az Angyalvárhoz sétálhatunk, ami Hadrianus császár síremlékének épült, és ahonnan fantasztikus látvány nyílik a városra.

Mindemellett számos nagyszerű látványosság áll a turisták rendelkezésére. Ha az utazás ideje engedi, érdemes ellátogatni a Pantheonhoz és a Piazza Navonához, ami a város egyik legnépszerűbb tere. A Capitolium, a Katakombák és a Tiberis-sziget megtekintésével is felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk!

Római utazás látnivalók

Útvonalak

Ha idegenvezető nélkül, magunk szeretnénk felfedezni a várost, akkor tanácsos valamelyik térkép applikáció letöltése és ismerete, még jobb, ha az alkalmazás offline is működik.  Elég nehéz ugyanis a tájékozódás a táblák és az útbaigazító feliratok hiánya miatt. Segítséget ugyan kérhetünk, a nyelvi különbségek miatt mégsem lehetünk benne biztosak, hogy kapunk is. Oda kell figyelnünk az óvatos közlekedésre is, hiszen a város központjában akár olyan 6 sávos utakkal is találkozhatunk, amelyeken éppen csak észrevehető egy-egy megkopott zebra, amit a sofőrök esetleg figyelmen kívül hagynak. Rengeteg a motoros is, így kétszer is ajánlott körbenézni, mielőtt lelépnénk a járdáról. Aki pedig autót szeretne bérelni a városban, annak fel kell készülnie az olasz vezetési stílusra. Nem csupán a közlekedés miatt érdemes a metrót választani, hanem azért is, mert több metró megálló közvetlenül egy-egy nevezetesség mellett helyezkedik el.

Jegyvásárlás

A tömegközlekedési eszközökhöz szükséges jegyek megvásárlása is okozhat némi nehézséget. Az itthon megszokottól eltérően alig találunk valahol egy-egy jegyautomatát. Ha pedig mégis, akkor nagy az esély rá, hogy csupán kártyás fizetés lehetséges, így aki erre nincsen felkészülve, annak sok kellemetlenséget okozhat. Ellenben számtalan árusnál, boltban, akár étteremben is vásárolhatunk magunknak jegyet. A vonatokon pedig a kalauztól is válthatunk utazásra jogosító szelvényt, az eredeti ár közel duplájáért. A 18-25 év közötti fiatalok számos látnivalót kedvezménnyel, némelyiket akár fél áron is megtekinthetik. Érdemes emellett figyelni az összevont jegyekre is, amelyek egymás után több nevezetesség megtekintésére is lehetőséget biztosítanak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Eger

Eger: Eger megyei jogú város az Észak-Magyarország-régióban, Heves megye és az Egri járás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!