hirdetes

5 titokzatos rom a Balatonnál, ahova Neked is érdemes ellátogatnod

TK, ZH

A Balatonnál is számos templom megtalálható – vannak közülük, amik ép formájukban képesek minket elvarázsolni, s vannak, amiknek csupán romjai idéznek meg minket. Mostani cikkünkben az utóbbiakat igyekszünk bemutatni, ismerjétek meg őket Ti is!

Dörgicse Boldogasszony-templom

Amennyiben szereted a titokzatos helyeket, érdemes ellátogatnod ezekhez az egykor szebb napokat megélt templomokhoz, melyek megmaradt falaikkal képesek a múltidézésre. Ezek között a szakrális építmények között akadnak olyanok, amik kiállva az idő és a természet erejét a mai napig falaikkal méltóságteljesen az ég felé nyújtózkodnak. A romok egy részének építési idejét homály fedi, és vannak, amiket még különlegesebbé tesz elhelyezése – egy sűrű erdő keretezésével.


Dörgicse


Talán az egyik legszebb romtemplomról beszélhetünk, amikor említésre kerül az alsódörgicsei Boldogasszony-templom, melynek csupán 22 méter magas falai maradtak fent. Ennek a káprázatos romnak első írásos emlékei 1268-ból származnak, mégis már 1816-ban romtemplomként hivatkoznak rá. Szerencsére a folyamatos renoválás megmentette a teljes pusztulástól – jelenleg egy parkosított terület övezi, ahonnan remek kilátás tárul szemeink elé.

hirdetes

Szeretnéd jobban megismerni ezeket a romokat? Akkor tekintsd meg galériánkat!


Hogyan találhatjuk meg a romtemplomot? Balatonakali felől érkezve az első jobbos keresztutcán kell haladnunk, ahol rögtön találkozhatunk majd egy parkolóval – innen már csak gyalogosan tudjuk folytatni utunkat, egészen a magas oromfalakig.


Balatonlelle

hirdetes


Hazánk talán egyik legszebb műemléki látnivalói közé tartozik a rádpusztai romtemplom, melynek Balatonlelle környéke ad otthont. Az épület valószínűleg a 13. században épült, késő-román stílusban. A templom eredeti formájában egy lapos, jól kiégetett vörös színű téglából álló szentélyt foglalt magába, illetve egy ennél kicsivel szélesebb, hossznégyszögű hajót. A mai falak 8 – 10 méter magasak, valamint a támpillérek egy része is megfigyelhető.


Amennyiben szeretnénk ide ellátogatni, a romok Balatonlelle és Balatonszemes között helyezkednek el, a 67-es úton lehet járművel megközelíteni.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tapolcai tavasbarlang

Tapolcai tavasbarlang: országunk első számú különlegességei közt lehet emlegetni. Nem volt... Tovább

Gróf Leiningen-Westerburg Károly

Gróf Leiningen-Westerburg Károly: Altleiningeni gróf Leiningen-Westerburg Károly Ágost honvéd... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar
X
Kövess minket facebookon!