hirdetes

A sziklafalra épült város: Ronda lenyűgöző története

VN

Ronda egy spanyol városka, ami nem is olyan ronda… Ronda köztudottan a bikaviadal szülőhelye. A Malaga tartományban található város, lélegzetelállítóan szép, a sziklaoldali elhelyezkedéséről és a Guadalevín folyót átszelő, a várost kettéválasztó mély szakadékról ismert. Nem hiába a Ronda a harmadik leglátogatottabb úti cél Dél-Spanyolországban, ismerjük meg egy kicsit mi is jobban!

Ronda sziklafala

Ronda városát az El Tajo-szoros szeli ketté

Ronda Spanyolország egyik legkülönlegesebb helyével büszkélkedhet, ugyanis egy nagyon látványos szoros szeli ketté: a 100 méter (328 láb) mély El Tajo-szurdok két oldalán helyezkedik el. Mint Budapest, csak itt nem szoros van, hanem a Duna folyó folyik. Csodálatos séta vár a látogatókra ebben a látványos tájhasadékban: az óvárosból egy drámai ösvény visz le egészen az El Tajo aljáig, a hatalmas „Új híd” lábához, amely átível a kanyonon.

Ronda leghíresebb látványossága az „Új híd”…

Az Új híd, azaz gyönyörű Puente Nuevo egy igazi turista attrakció, valóban lélegzetelállító, de…..Az 1793-ban elkészült híd építése 40 évbe és 50 munkás életébe került, ugyanis ilyen nehéz és veszélyes volt a megépítése. A híd összeköti El Mercadillót (A piac), a város újabb részét a La Ciudaddal (A város), a régi mór negyeddel, és valóban egyszerűen lélegzetelállító látvány. Hírneve ellenére a rondai Puente Nuevo nem az egyetlen híd, amely átszeli az El Tajo-szurdokot. A város két meglévő hídjának – a Puente Viejo-nak (Régi hídnak) az 1616-ból való, és a Puento Romano-nak, amely tulajdonképpen Ronda mór korszakából, a 9. és 15. század között épült – javítására építették. Bár eltörpül a Puento Nuevo mellett, mindkettő vonzó építmény.

hirdetes

Ronda a bikaviadal szülőhelye

Ronda a modern spanyol bikaviadal szülőhelye, és a legnagyobb dinasztia szülővárosa. Tehát minden is a bikaviadalról szól. A 18. században itt fordult meg először Francisco Romero a bikával. Ronda Arénája (Plaza del Toros) a spanyol épített bikaviadal arénák legrégebbike, aminek meglátogatását nem szabad kihagyni, ha valaki erre felé jár. Az 1785-ből származó elegáns, neoklasszikus építmény egy tökéletes kör alakú aréna, amit 5000 nézőnek helyet biztosító lelátó vesz körben, amit 136 toszkán oszlop tart, a hangulata egyedülálló. Minden augusztusban itt zajlik a híres Goyesca bikaviadal, amelyben az Ordoñez fivérek lépnek fel.

hirdetes

Hemingway ’szelleme’ is megjelenik Rondában

Ernest Hemingway és Orson Welles sokat időzött itt, Hemingway még írásaiban is emlegeti ezt a lélegzetet is elállító helyet ( nem véletlenül). Az egyik legismertebb műve, az Akiért a harang szól c. regényének tizedik fejezetének történetét, egy igazából is megtörtént Rondai esemény alapján írta meg. nem véletlen, hogy az ide érkezők is egyből Hemingway nyomába erednek, és keresik-kutatják a ’szellemét’. Kialakult egy „Balcons Coños” spanyol kifejezés, ami Hemingwaytől ered: számos erkély van, amelyek meredeken lógnak a Tajo-szurdok szélén, és amelyeken állva az ember egyből elkiáltja magát lenézve: „Coño!” (amely szó szerint lefordítva nagyon durva szó angolul). Ezt az élményt nem szabad kihagyni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Duna–Ipoly Nemzeti Park... Tovább

Kozák Danuta

Kozák Danuta: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Kozák Danuta az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!