hirdetes

Rózsa ameddig a szem ellát! – Magyarország legszebb kastélyparkja virágba borul!

ZH
Frissítve: 2024.05.03
Frissítette: ZH

Magyarországon számos kastély és vár található, így érdemes hétvégente útra kelni és felfedezni az ország szépségeit, különösképpen tavasszal, amikor minden virágba borul. Magyarország legszebb barokk kastélyparkjában sincs ez másképp, többezer rózsa virágzik, ameddig a szem ellát!

rózsakert

Virágba borult az Esterházy-kastély rózsakertje


Újra látogatható Nyugat- Magyarország festői barokk kastélyának, a fertődi Esterházy-kastélynak rózsakertje, mely Cziráky Margit nevét viseli és csodálatos virágzásnak indult a tavasz jóvoltából. A kastélyt gyakran a magyar Versailles-ként emlegetik, hiszen páratlan barokk-rokokó stílusú építészete is szemetkápráztató, de ebben a tavaszi időszakban a rózsakert csak fokozza a látványt. A kastély már fénykorában is a magyar barokk legjelentősebb képviselője volt, színművészet, zene és világra szóló bálok, amiken minden előkelőség részt vett. A kastélyt egy csodálatos francia stílusú kastélypark öleli körbe, amit Magyarország legszebb rózsakertjének nevezhetünk, a barokk kertművészet legimpozánsabb magyarországi alkotása.

Esterházy-kastély csodás rózsakertje virágba borult


A Cziráky Margit rózsakertben számottevően körülbelül 8000 rózsatövet számolhatunk meg, ami a májusi és júniusi időjárás következtében egy csodás miliőben sétálhatunk az Esterházy-kastély napsütötte kertjében. A kastélykertet 1908-ban alakították ki rózsakertté Cziráky Margit grófnő jóvoltából, aki Esterházy IV. Miklós herceg felesége volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik az előkelőségek körében legismertebb kertésze keze által került kialakításra a rózsakert, Anton Umlauf elképesztő látványvilágnak adott életet az 1902-ben kezdeményezett parkhelyreállítás keretein belül.

hirdetes

A rózsakert helyreállítása


A II. világháború, mint oly sok művészeti és épületi remekművet tönkretett, így a kastélyon és a rózsakerten is meghagyta nyomát. Az elpusztult rózsakertet azóta csak 2015-ben sikerült teljesen helyre állítani. A helyreállítás során alakították ki a futórózsákkal körbefuttatott, kereszt alakú lugast, aminek közebén egy pagodaszerű pavilon helyezkedik el, és a sétányokat is beborították rózsákkal.


Itt aztán tényleg rózsák helyezkednek el, ameddig a szem ellát, a vajszínűtől, a rózsaszínen keresztül egészen a mélybordó árnyalatokig mindenféle rózsával találkozhatunk a lugasokban sétálva, és a kert különlegességének számít egy magyar rózsafajta, amely narancsszínű sziromrengetegbe varázsol el minket. Tavaly egy rózsaházzal bővült a kert, ahol gyönyörködhetünk a legkülönlegesebb, varázslatosabb példányokban a rózsák virágzása idején.

hirdetes

A rózsakert nyitvatartása


Mindennap 10 és 18 óra között látogathatjuk meg az Esterházy-kastély bámulatos rózsakertjét, a pontos cím pedig: 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. Pünkösd alkalmából számos programmal készülnek a kastélyparkban, amiről bővebben az Esterházy-Kastély  Facebook oldalán tájékozódhatsz!


 

Maga a kastély is gyönyörű, az egyik legszebb hazánkban, ne hagyjátok ki a belső terek körbejárását sem, mutatunk is néhány részletet, lapozzd végig a galériánkat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

A pálinka

A pálinka Hungarikum. Messze földön híres a magyar pálinka. Azt az italt nevezzük így, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!