hirdetes

A mai öltözködésünkre is hatással van, vajon hogyan és minek hatására alakult ki a divat a 40-es években?

Szaka Ádám
Frissítve: 2024.06.23
Frissítette: ZH

    Az 1940-es években a magyar divat változásokon ment keresztül, azonban voltak olyan divatelemek, melyeket így sem hagyott maga mögött. Az öltözködést nagyban befolyásolta a hagyomány, az illem, a társadalmi pozíció. Ma már szabadelvűen öltözünk, ez nem volt mindig így! 

Divat a 40-es években Magyarországon

A beköszöntő változások

Amennyiben az 1930-as, valamint 1940-es évek fordulópontját nézzük, kijelenthetjük, hogy a hagyományok erősen befolyásolták az emberek öltözködését. Ez tükrözte akkoriban a társadalmi helyzetet, a viselkedési módokat, valamint magát az illemet is. Habár exkluzívnak titulálható, egyedi hatást keltő divatcikkeket is be lehetett szerezni a második világháború idején, ezt nem mindenki engedhette meg magának, emiatt az átlagos embereknek szabályokhoz kellett alkalmazkodniuk a mindennapokban. Felütötte a fejét az anyagokra vonatkozó hiány, így a korábbi kényelmes anyagokat a durvább szövések váltották fel. Az anyagbeszerzésre egyaránt korlátozásokat vetettek ki. Az egyenruha értéke magasabbra nőtt, előtérbe kerültek a hazafias mintákkal díszített ruhadarabok.

A városi és falusi viseletek

A vársokban egyre inkább hasonlított egymásra az egyébként eltérő társadalmi rétegekben élő férfiak viselete. A nőknek is munkába kellett állni, ezért a hosszú hajviselet már nem volt ideális, a kalap hordása váltotta fel. Vidéken, falvakban, a tradicionális fejkendő hódított továbbra is a hölgyek körében, a réteges szoknyával egyetemben. Férfiaknál megfigyelhető volt a kalap és a csizmanadrág. Mindkét nem ügyelt az ápoltságra, a férfiak borotváltan kezdtek hozzá napi teendőikhez, jellemzően nyakkendőben, öltönyben, mellényben. Utóbbit a polgári és munkás réteg képviselői is képesek voltak megfizetni, politikában tevékenykedő egyéneknél a díszmagyar sem volt ritka, de ugyanúgy előfordult ruházkodási szokásaikban a frakk és a szmoking. Minden nehézség ellenére, az emberek szabadon tájékozódhattak a divat fejlődését illetően, szert tehettek új információkra.

hirdetes

A hovatartozás jelképe az öltözködés

A negyvenes évek idejében irányelv volt, miszerint az adott illető olyan ruhadarabokat viseljen, amik a társadalomban betöltött pozíciójára engedtek következtetni. A második világháborút követően ezen történeten belül is változások mentek végbe. Az emberek gondolkodásmódja más lett, ez pedig egyenesen ahhoz a tényhez vezetett, hogy a korábban még fontosnak ítélt csoporthoz való tartozás hangsúlyozása halványulni kezdett. A magyar városokban élő emberek, egészen 1948-ig, fel tudtak zárkózni az európai divathoz, amely meglehetősen gyorsan regenerálódott a háborút követően. Az arisztokrácia már gyengülőben volt, épp ezért például a díszmagyar viselet teljesen kiesett a közéletből. 

hirdetes

A következő oldalon még több érdekesség olvasható! Hogyan jelent meg az osztályharc a divatban? Hogyan öltöztették a gyerekeket! Lapozz és mutatjuk!

Forrás: Fotó: Fortepan / Petőfi Sándor Városi Könyvtár Kiskőrös - Szász Lajos hagyatéka

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bababarát wellness

Bababarát wellness? A wellness pozitív hatásait mindannyian jól ismerjük, ha másért nem... Tovább

Napi hírek

A hír egy újságírói műfaj, válogatott információk összessége, amely nyomtatásban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!