hirdetes

Ryanair-es repülésre készülsz? Ezeket tanácsolja egy légiutaskísérő az utazáshoz

ZH

Beszéltünk egy légiutaskísérővel, aki megosztott velünk néhány hasznos tanácsot azoknak, akik Ryanair járatokkal repülnek. Az utóbbi időben sok problémás helyzettel találkoztunk, ezért úgy gondoltam, segíthetek néhány információval, hogy gördülékenyebb legyen az utazás mindenki számára!

ryanair gép

Repülés Ryanairrel – Hasznos információk az utazáshoz

A légitársaságok mindig újabb és újabb szabályokat vezetnek be és változtatnak meg, ezért utazás előtt mindig fontos tájékozódni az aktuális információkról és szabályokról. Ahhoz, hogy ebben segítségetekre legyünk, egy légiutaskísérőt kérdeztünk meg, hogy milyen tanácsokkal látna el mielőtt felszállnánk egy Ryanairgépre. 

Repülés várandósan és kisgyermekekkel

Ha elmúltál 28 hetes várandós, akkor szükséged lesz egy nyomtatványra, amit megtalálsz a ryanair.com oldalon, és ki kell töltetned a nőgyógyászoddal. A 36. hét után már nem szállhatsz fel a gépre. Ha pedig ikrekkel vagy veszélyeztetett terhes vagy, 24. és 32. hét közöttre csökken ez a határ.

Ha 2 év alatti gyerekkel utaznál, akkor neki az öledben kell ülnie, a nemzetközi biztonsági előírás szerint. A légiutaskísérők több biztonsági információval ellátnak, hogy mindenre felkészülhess.


Repülés babakocsival és extra lábterű helyek

Minden 2 év alatti gyermek esetén hozhattok magatokkal babakocsit, azonban a fedélzeten csak a könnyű, yoyo típusú babakocsikat engedik fel. A többi babakocsit a poggyászokkal együtt, a csomagtartóba helyezik, de utolsóként pakolják be, hogy ne sérüljenek és a megérkezés után egyből megkaphassátok. A két éven felüli gyermekek már nem ülhetnek az öledben se felszálláskor és landoláskor sem, még ha alszik, fél, te félsz, bármi más gond van, akkor sem. A fel- és a leszállás is mindössze 20 perc, ezt egyedül ülve kell kibírnia, de persze foghatod a kezét, hozzád bújhat a melletted lévő ülésről.

hirdetes

Az extra lábterű helyekre foglaló utasoknak figyelniük kell különleges szabályokra, mivel ezek vészkijáratoknál vannak. Ezek az 1. 2. a 16.17.18. illetve esetenként 28.29. sorok, repülőgép függő, de a jegyvásárláskor, a helykiválasztásnál feltűntetik, hogy hol található ilyen ülés. A 16 éven aluliak, kisbabák és bizonyos testalkatú utasok nem ülhetnek ezeken a helyeken. Ha mozgássérült vagy, vagy bármilyen gipszet, merevítőt, rögzítőt vagy lélegeztető gépet viselsz, akkor sem ülhetsz ezekre a helyekre.

„A bizonyos testalkat arra vonatkozik, akinek a biztonsági övét ki kell toldani. Nagyon toleránsak vagyunk mindenkivel, de a repülés nem bodypositivity kampány, ha emiatt egy cabin crew arrébb ültet, az hidd el, neki még kellemetlenebb, mint neked, ne ess neki kérlek, csak a munkánkat végezzük.”

Hogyan utazz a fedélzeti poggyászoddal?

Hátizsákokat és a dutyfreeben vásároltakat mindig az előtted lévő szék alá vagy a lábad elé KELL tenned. Ez a biztonsági előírásoknak megfelelő. Ugyanis, ha rázós az út, bármi eltörhet, ami súlyos sérüléseket is okozhat. 

Ha törött lábbal utazol, magad mellett egy plusz széket kell foglalnod. A lítiumion akkumulátorral rendelkező kerekesszékekből előzőleg ki kell venni a fedélzetre az akkumulátort és külön kell felhozni a fedélzetre, különben a szék nem utazik.

hirdetes


Étkezés és ivás a fedélzeten

Ha hűtésére van szükséged az út során, arra csak nagyon limitáltan van lehetőség, ugyanis a repülőkön NINCS hűtőszekrény, csak egy doboz jég, amit hajnali ötkor tesznek fel a gépre, így estére már fixen nem marad jegünk.

Mikró szintén nincs, így az utaskísérők nem tudják megmelegíteni a bébiételt, sem mást, hacsak nem hőálló üvegdobozban van. 

Azt az alkoholt, amit nem a gépen vásároltál nem fogyaszthatod a gépen, sőt a dohányzás minden formája is tilos. Több helyen is füstjelzők vannak a gépen, szóval feltűnik minden ilyen stikli, ami bűncselekmény. Kérlek bírd ki azt a pár órát füstölés nélkül. Bármelyik szabályt nem tartod be, akkor kötelesek vagyunk rendőrt hívni.


Tájékoztatás és fizetési módok a repülőn

A repülés nyelve az angol, tehát a kommunikáció angolul zajlik. A repülés során csak bankkártyával lehet fizetni, Visa, American Express vagy MasterCard elfogadott. Arra is figyelj, hogy EUR, GBP és lengyel zlotyi a három lehetőség.


Átszállási szabályok a Ryanairnél

Ha átszállással repülsz, legalább három óra legyen az átszállások között. Sokszor előfordulnak késések, amikre az átszállási időnél célszerű számítani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vitrai Tamás

Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész. A magyar... Tovább

Benedek Tibor

Benedek Tibor: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Pályájára jellemző, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Hírek Kirándulás Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!