hirdetes

Ünnepi fényekbe öltözött a Sagrada Familia

VN

Először világították ki a barcelonai Sagrada Familia bazilika evangélistákról elnevezett négy új tornyát a hétvégén. Hamarosan a végéhez ér a több száz éves építési folyamat. Tudtad, hogy a Sagrada Familia alapkövét még 1882-ben tették le? Tehát kellett egy pár év, míg eljutottunk idáig, de végre kivilágították a tornyokat!

Sagrada Familia kivilágítás

Megépültek a Sagrada Familia tornyai

A munkálatok szeptemberben fejeződtek be, amikor felkerültek a csúcsdíszek a Máté és János nevét viselő tornyokra. Márk és Lukács tornyát tavaly fejezték be. Mind a négy építmény 135 méter magas, tetejét Xavier Medina-Campeny szobrász 9 tonnás, szárnyas tetramorfjai díszítik, az ember, a sas, az oroszlán és a bika, amelyekkel a keresztény ikonográfia Jézus életének elbeszélőit ábrázolja.
    

Felkapcsolódtak a fények, de az építkezés még nem ért a végéhez

A fények felkapcsolását ünnepi mise előzte meg a bazilikában, majd Bernardito Auza apostoli nuncius és Joan Josep Omella bíboros megáldották az új tornyokat. A díszkivilágítás egyelőre Vízkeresztig lesz látható Barcelonában. A Sagrada Familia építésének munkálatai a legmagasabb, 175,2 méteres, Jézus Krisztus nevét viselő toronnyal folytatódnak, amely várhatóan 2026-ra készül el.  Amikor Antoni Gaudí 1882-ben kezdte el tervezni a Sagrada Famíliát, már akkor tudták, hogy az eredeti tervek olyan hatalmasak és részletesek voltak, hogy a tervezés és az építési folyamatot évtizedekig, sőt évszázadokig is eltarthat, és ez így is lett. 

hirdetes
 

hirdetes

  

Miért ilyen különleges a Sagrada Familia

Tudtad, hogy a Sagrada Família 2005 óta az UNESCO Világörökség része, elismerve ezzel a kulturális és építészeti jelentőségét a világon? A katalán modernizmus jelképének számító, a gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilika befejezését 2033-ra ígérik, 150 évvel azután, hogy a tervező, Antoni Gaudí átvette a megbízást. A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte. A Sagrada Família látogatóközpontjában lehetőség van részletesen megismerni az építkezés történetét, Gaudí életét és a templom tervezésének folyamatát. Ezenkívül az épület egyik tornyában kilátópont is található, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik Barcelona városára.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Flipper Múzeum

A Flipper Múzeum Budapest egyik legkedveltebb múzeuma, melyet érdekes módon a külföldiek... Tovább

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Magyarság Technológia Történelem Utazás