hirdetes

Egy igazi csoda, a legszebb Toszkán kisváros: San Gimignano- a tornyok városa

VN

Sokak szerint Olaszország egyik legmesésebb régiója Toszkána. Ezzel pedig -annak ellenére, hogy tényleg sok varázslatos és páratlan történelmi, művészeti jelentőséggel bíró hely van a csizma területén- egyet kell, hogy értsünk. De a sok-sok toszkán település közül a legszebb, a tényleg mesebeli helyszínnek is tökéltes San Gimignano, amit sokan a tornyok városának, vagy a középkori Manhattanak hívnak, mert tornyai olyanok, mintha középkori felhőkarcolók lennének.

San Gimignano- a tornyok városa

San Gimignano a legszebb Toszkán város

Tagadhatatlanul egy igazi gyöngyszeme nemcsak a Toszkán régiónak, hanem egész Olaszországnak is San Gimignano. Már megközelítése is igazi kaland, mintha egy romantikus film kellős közepén lennénk, megközelíteni ugyanis csak mellékutakon lehet, az egyébként középkori városhoz méltó módon városfallal körbevett települést. A mellékutcák olyan Toszkán vidékeken kanyarognak: szőlők, olajligetek, ciprusok, pinea fák sora, olyan látkép amire az ember azt mondja: na ez az a legendás Napsütötte Toszkána! Magába a város szívébe csak gyalogosan, vagy különleges behajtási engedéllyel lehet bejutni, viszont elég tágas parkoló van kint, és bejárni ezt a csodát egyébként is csak apró léptekkel, szájtátva, nem gyakran pislogva, andalogva érdemes. A település akadálymentes. A belvárost érintően helyijáratos kisbusz is közlekedik. Tömegközlekedéssel eljutni San Gimignanóba Firenzéből Poggebonsi-átszállással lehet.

A Galériában egy izgalmas helyre kalauzolunk, igen-igen, természetesen San-Giminano-ba, csak egy kis csavarral… Romantikus történetért nyisd meg a galériát, és lapozz, imádni fogod!

hirdetes

San Gimignano a középkori Manhattan

Ez a kisváros csodaszép. Messziről és közelről is. Messziről tökéletesen beleillik a szőlészetekkel tarkított dimbes-dombos, kanyargós, kesze-kusza, de mégis egységes Toszkán látképbe, közelről pedig egy mese, aminek a falai szinte megszólalnak, és ahol a levegő tényleg nagyon-nagyon másmilyen. San Gimignano egy dombtetőn épült középkori település és egyben község (comune) Toszkánában, pontos elhelyezkedése: Sienától északnyugatra, Firenzétől délnyugatra. Különlegessége, hogy tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal, és a lakótornyok, melyek a város nevezetességei mind a mai napig. Ezekről kapta a „Tornyok városa” becenevet is. A hangulat tényleg olyan, mintha megállt volna az idő.

hirdetes

Miért olyan különleges San Gimignano?

Toszkána varázslatos vidék, varázslatos településekkel. Mi miért éppen San Gimignano-t választottuk? A kérdés teljesen jogos, de a válasz is egyszerű. Kevés már település tudna vetekedni ezzel a kis érintetlen középkori Toszkán gyöngyszemmel, a semmihez sem fogható hangulatával, a szűk sikátoraival, terrakotta színű, mediterrán háztetőivel, évszázados falaival, amik még ma is érintetlenül állnak, és 13 különleges tornyával. Tényleg szavakkal leírhatatlanul szép városközpontja nem véletlenül szerepel 1990 óta az UNESCO Világörökségi listáján. Ide egyszer mindenkinek el kell jönnie, átélnie a hangulatot, enni egyet a főtéri tényleg világbajnok fagyiból (több évben is megnyerte a világbajnokságot az itteni fagyizó), nézni, ahogyan a gyerekek fociznak az utcákon, megcsodálni a mesés Toszkán tájat a toronyból, és beszívni a hely hangulatát. Aki volt itt, az vissza is vágyik! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cserhát

Cserhát: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Cserhát Magyarország északi részén az... Tovább

Fehér gólya

Fehér gólya: A fehér gólya a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Programajánló Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!