notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy ősi magyar finomság, amit ma már kevesen ismernek – RECEPT!

Egy ősi magyar finomság, amit ma már kevesen ismernek – RECEPT!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Manapság már szinte senki nem ismeri ezt a magyar finomságot, pedig régen mindenki szerette, az összes háznál készítették, legfőképpen húsvét idején. Ismerkedjünk meg vele közelebbről, és mutatok egy szuper receptet is az elkészítéséhez!

Egy ősi magyar finomság, amit ma már kevesen ismernek – RECEPT!

Ahogy változik a világ, úgy változnak meg gasztronómiai szokásaink is, amik régen mindenhol megtalálhatók voltak, mára feledésbe merültek. Nincs ez másképpen az úgynevezett sárga túróval sem - régen mindenki szerette ezt az ételt, ma már viszont nem is ismerik az emberek. Ezt az ősi magyar készítményt mindenképpen divatba kellene hozni újra! Jó hír, hogy Magyarországon belül a Hajdúságban és Szabolcsban tudják, hogy mi is ez az étel, rossz viszont, hogy az ország többi részén viszont nem. Ahol jobban őrzik hagyományainkat, ott folyamatosan készítik ezt az ételt, leginkább Kárpátalján, és Erdélyben.

 

A sárga túró ősrégi receptje

Hozzávalók: 0,5 liter tej, 5 tojás (1 dl tejhez 1 tojás megy), 2 evőkanál cukor, csipet só, mazsola (opcionális).

 

Elkészítés

Egy edénybe töltsük bele a tejet, a cukrot, a sót, majd forraljuk össze, vigyázva, hogy a cukor ne égjen oda. A tojásokat egy tányérba verjük fel, nem kell nagyon összedolgozni őket, majd szép lassan keverjük bele a cukros tejbe.

 

Lassú tűz mellett addig kevergessük, míg túró állagú lesz, majd ezután óvatosan tegyük egy tiszta vászon ruhába, vagy vastag gézrétegbe, kössük össze, majd akasszuk ki, vagy tegyük egy szitába, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle. Ezt követően pár órára rakjuk a hűtőbe, míg megkeményedik, közvetlenül utána lehet szeletelni.

hirdetes

 

Készítsünk mellé finom kalácsot is! 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 g friss élesztő (vagy 1,5 tasak porélesztő), 500 ml tej, 350 g cukor, 300 g vaj, 30 g zsír, 500 g mazsola, 10 tojás sárgája, 1 kiskanál só.

 

Elkészítés

Tegyük az élesztőt 350 ml meleg tejbe és adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot és 150 g lisztet, meleg helyen addig hagyjuk állni amíg a kovász megnő, majd összeesik (kb. 30-40 perc). A tojássárgáját kavarjuk ki a cukorral, a sóval és a vajjal (az összes hozzávaló szoba hőmérsékletű kell legyen) vagy kézi robotgéppel kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a kovászhoz. Hagyjuk ezt a keveréket a duplájára nőni (kb. 1-1,5 óra). Amikor megkelt adjuk hozzá a megmaradt lisztet és a tejet, állítsunk össze egy jó puha tésztát belőle. Hagyjuk kelni meleg helyen még 1 órán át.

 

Amikor letelt az 1 óra tegyük bele a mazsolát (én megszórtam kevés liszttel) és hagyjuk a tésztát még egyszer kelni 1 órán keresztül. Majd osszuk el két részre és tegyük bele két tálba mert még mindig nőni fog a tészta. Tegyük a tésztát az előkészített sütőformákba (vajjal kikent és liszttel megszórt, vagy sütőpapírral kibélelt) kanállal rakjuk a formákba az elkészített tésztát úgy, hogy a tészta ne haladja meg a forma magasságának az  egyharmadát, a tészta tetejét igazítsuk el egy kanállal.

hirdetes

 

Hagyjuk a tésztát kelni ameddig felnő a forma széléig. Tegyük be sülni előmelegített sütőbe 190-200 fokon süssük 40 percet, majd a biztonság kedvéért végezzük el a fogpiszkáló tesztet. Hagyjuk a formákban kihűlni a kalácsokat, a tetejükre tehetünk cukormázat (porcukorral és vízzel készített máz). A megadott hozzávalókból 7 kalácsot kaptam amelyeket 750 ml-s formákban sütöttem ki. Ha nincs megfelelő formád, akár tiszta konzervdobozokat is használhatsz, de nagyobb sütőformák is megfelelőek.

 

Forrás: Ketkes.com

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
266 085
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 587 650
Közösség
hirdetes

Szótár

Esztáz-kői-barlang

Esztáz-kői-barlang: Az Esztáz-kői-barlang a Bükk-hegység déli részén, Felsőtárkánytól... Tovább

Magyar operett

Magyar operett: a magyar operett messze földön híres. A magyar operett első sorban Kálmán... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar