hirdetes

Sárkányreptetés vagy sárkányeregetés? Hívjuk akárhogy, imádtam gyerekként!

VN

Sárkányreptetés, vagy sárkányeregetés…nem is tudom mi a jó szó rá, hallottam már így is, és úgy is. Lényegében teljesen mindegy, hiszen nem a neve miatt imádtuk annyira.

Sárkányreptetés régen

Régi nagy kedvencünk a sárkányreptetés

Ismerőseim között mindig óriási a vita afelől, hogy vajon régen, vagy most e a jobb gyereknek lenni. Nekem egyértelmű állásfoglalásom az, hogy sokkal jobb volt régen. Igaz, hogy nem, vagy csak alig volt lehetőségünk tévét nézni, okos eszközeink, mobilunk pedig egyáltalán nem is volt, mégis értelmes módon le tudtuk magunkat kötni. Vannak, akik azt vallják, hogy a mostani gyerekeknek sokkal több lehetőségük van tanulni, fejlődni, új dolgokat elsajátítani. Szerintem régen is minden lehetőség adott volt, voltak könyveink, barátaink, és olyan szuper eszközeink, mint például a papírsárkány. Én imádtam sárkányt reptetni, és nézni, ahogy a szél bánik vele. Mindig is különleges érzés volt, teljesen elvarázsolt.

Miért volt jó sárkányt reptetni?

Én nagyon kiváltságos helyzetben voltam, hiszen volt egy sárga-piros színekben játszó hihetetlenül szép papírsárkányom, amit a szekrény legtetején őriztünk, és csak akkor vehettük elő, ha apukám úgy ítélte meg, ehhez megfelelő az idő. Persze így is volt, hogy a nagy szélben elengedtem a zsinórt, és több kilométerre repült, majd apukámnak kellett biciklivel a határban utána tekernie. De mindig megmenekült. Imádtam nézni, ahogyan a szél játszik a színekkel, ahogyan a felhők között, mint valami tündér, táncol a sárkány. Ahogyan a anyaborben.blogspoton is írják: „Az egyik legemlékezetesebb gyerekkori képem sárkányreptetés közben készült rólam, ahol hatalmas vigyorral pózolok a képeken. A sárkány reptetés olyan különleges és lebilincselő dolog, ami minden gyereket elvarázsol. Próbáljátok ki mindenképpen!”. Unokátokkal mindenképpen reptessetek sárkányokat!  

hirdetes

Milyen előnyei vannak a sárkányreptetésnek?

hirdetes

Na de vissza az eredeti vitatémához. Ismerőseimmel szemben mindig azzal érvelek, hogy a régi dolgok, régi játékok is adtak annyit, mint a mostani fejlesztő feladatok, internetes kütyük. Segítették a problémamegoldó képességünk, fejlesztették az élethez való hozzáállásunk. És éppen a minap olvastam, hogy a sárkányreptetés azon túl, hogy jó móka, javítja a problémamegoldó, koncentráció- és megfigyelőképességet is, nemcsak gyereknek, hanem fejlődni vágyó felnőtteknek is ajánlják jó szívvel a szakemberek. Na, mikor volt valójában jobb gyereknek lenni, akkor vagy most? Mindenki döntse el maga, de annyival segítek, hogy a régi kedvenc játékainkat akár ma is le lehet emelni a szekrény tetejéről, ugyanis olyan strapabíróak, hogy még unokáink is játszhatnak velük! 

Forrás: Fotó: Fortepan / Gárdos György

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Június

Június: az első nyári hónap, melyet a népi nyelvek az alábbi módon neveztek el: Napisten... Tovább

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!