hirdetes

Ha igazi lehűlésre vágysz, látogasd meg Magyarország legmagasabban fekvő tavát!

Sz.F., ZH

Mostani cikkünkben Magyarország legmagasabban fekvő tavát mutatom be nektek, ha igazi lehűlésre és felejthetetlen élményekre vágytok, mindenképpen látogassatok el ide! 

Ha igazi lehűlésre vágysz, látogasd meg Magyarország legmagasabban fekvő tavát!

Magyarország legmagasabban fekvő tava természetesen a Mátra hegységben található. A Sástó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútról könnyedén megközelíthető. A tó tengerszint feletti magassága 507 méter, átlagos mélysége pedig egy méter körüli. 

Már Mátrafüred is csodálatosan szép, ha szeretünk kirándulni, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ha pedig itt vagyunk, akkor nézzünk szét a környéken! A Gyöngyös-Mátrafüred szárnyvonal közlekedik a Gyöngyösi Állami Erdei Vasút, összesen több mint hat kilométeren keresztül gyönyörködhetünk a meseszép tájban. Ugyancsak a környéken található, mintegy 470 méteres magasságban a Benevár, ami annak idején nagy kiterjedésű pogányvár volt.

Sajnos a vár folyamatosan pusztult, de az 1980-as években régészeti úton feltárták és kiegészítették. Találhatunk még Mátrafüred környékén egy, az 1900-as években épült kőkilátót is, ami több mint 370 méter magasan áll a Dobogó-kő hegyen, és csodálatosan szép körpanorámát nyújt. A Kozmáry-kilátót egy gyöngyösi kereskedő, és a Mátra Egylet telepgondnoka, Kozmáry János építette 1900-ban, végső formáját 1939-ben kapta meg, és a világháború után fel is újították. 

hirdetes

Találhatunk még egy mára sajnos elpusztult Árpád-kori sáncvárat is, nevezetesen a Muzsla-tető várat. A vár építése becslések szerint a X.-XI. században történt, mérete 62 x 36 méterre terjedt ki, területe 0,15 hektár. És ha még ez sem lenne elég, elmondom, hogy 1983-tól állandó kiállításként üzemel Mátrafüreden a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás gyűjteménye! Na, de most inkább ismerkedjünk meg közelebbről Magyarország legmagasabban fekvő tavával, bemutatom nektek a Sástót! 

A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra hegységben, kiválóan alkalmas csónakázásra, illetve horgászásra is! Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybe nyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter.

A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.

hirdetes

Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki (a Szeged melletti Algyőről szállították ide). A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található.

Esős időben veszélyes, csúszós, szép kilátást nem nyújt. A településrész jól kiépült; kemping, abc, éttermek és büfék találhatók itt. 2006 októberében téli-nyári bobpálya nyílt a sástói kőbánya területén, de igazából nyáron érdemes ellátogatni ide, ugyanis a nagy melegben is elviselhető ezen a környéken a hőmérséklet.

Kiránduljunk, nézzük meg a nevezetességeket, látványosságokat a közelben, fürödjünk, csónakázzunk, horgásszunk, élvezzük a természet ölelését! Én júliusban indulunk ide, remélem, hogy ti is meglátogatjátok a környéket még idén! 

A fotókat Szinok Gábor készítette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tapolcai tavasbarlang

Tapolcai tavasbarlang: országunk első számú különlegességei közt lehet emlegetni. Nem volt... Tovább

A 100 tagú cigányzenekar

A 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye: teljesítményük... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!