hirdetes

Van mire büszkének lenni: Semmelweis Ignáccal hirdeti a kézmosás fontosságát a Google

VN

A koronavírus járvány kapcsán nem győzik hangsúlyozni az egészségügyi szervezetek, hogy mennyire fontos a többszöri, alapos kézmosás. Oktató filmek, plakátok és számos más felhívás jelent meg ennek a terjesztésére. Most a világ egyik legnagyobb cége a Google is beállt a sorba, ráadásul nem is akárhogyan hirdeti a kézmosás fontosságát, hanem egy Semmelweis Ignác főszereplésével készült rövid animációval a keresőoldalon.

Semmelweis Ignáccal hirdetik a  kézmosás fontosságát

A kézmosás életeket menthet

Hogy miért éppen Semmelweisre esett a Google választása? Jobb embert nem is találhattak volna ebben a helyzetben, aki jelképezné azt, hogy a kézmosás életeket menthet. Semmelweis Ignácot ugyanis manapság a fertőzés elleni küzdelem atyjaként tartják számon. Ezt a kinevezés pedig gyakorlatilag az orvosi fertőtlenítés feltalálásával érdemelte ki. Nézzük a Google által készített animációt Semmelweissel!

Semmelweis Ignác nem csak az anyák megmentője

Egész Európában kimagaslóan magas halálozási arányt okozott a gyermekágyi láz az édesanyák körében. Semmelweis alapos vizsgálatok után rádöbbent, hogy a halált az orvosok keze általi fertőzések okozzák, miután a boncolásokban segítenek. Ezért azt a javaslatot tette, hogy mossanak kezet, mielőtt bármilyen vizsgálatba bele kezdenének, vagy a gyermekeket világra segítenék. A kollégák először szkeptikusak voltak, de a kézmosás alkalmazásának hatására visszaestek a fertőzések.  Ezzel nem csak az anyákat mentette meg, de az egész orvosi szakmát forradalmasította.

hirdetes

Napjainkban is ebből kell tanulnunk

Ez a már több, mint 150 éves történet napjainkban is tanulsággal kell, hogy szolgáljon. A koronavírus járvány idejében, ugyanaz fontos, mint az akkori gyermekágyi láz korában, a kézmosás! Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk nem eleget, és nem elég alaposan kezet mosni. A koronavírus elleni harcban bizony elengedhetetlen a napi többszöri, alapos, melegvizes, szappanos kézmosás. Ahhoz, hogy az össze kórokozót eltávolítjuk 20-40 másodpercre van szükség. Mégis ikor kell kezet mosni? Napi többször, amikor csak, mód és szükség van rá, minden étkezés előtt, tömegben való tartózkodás után, és mielőtt az arcunkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz, vagy szánkhoz érnénk. A 150 éves megoldás most is működik, ha másért nem Semmelweis emlékért mossatok gyakran kezet! Arról pedig, hogy hogyan kell megfelelően kezetmosni, nézük meg stílusosan a Semmelweisről elnevezett egyetem videóját!

hirdetes


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk: Tenyésztése az 1890-es évek elején kezdődött Szolnokon, próba... Tovább

Szlovénia

Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!