hirdetes

Végre sikerült megfékezni az erdőtüzeket Görögországban

ZH

A már tíz napja zajló erdőtüzeket Görögországban végre sikerült korlátok közé szorítani, és már egyetlen település sincsen veszélyben – nyilatkozták a görög hatóságok szerda éjszaka.

görög erdőtűz

Sikerült megfékezni a lángokat Görögországban

Görögország különböző pontjain tomboló erdőtüzek során rengeteg helyi lakos és turista került veszélybe, de a több mint tíz napja tartó katasztrófát végre sikerült visszaszorítani és a görög kormány egy szerda esti közleményében kijelentette, hogy most már egy görög település sincsen veszélyben.

Noha ezeket az erdőtüzeket sikerült ellenőrzés alá vonni, mégis arra figyelmeztet a görög polgári védelmi és meteorológiai hivatal, hogy továbbra is rendkívül magas a tűzveszély az országban a 47 Celsius-fokos hőmérsékletnek következtében.


Tűzvész Rodoszon

Rodosz az egyik legnépszerűbb görög sziget a magyar turisták körében is, ahol már sok évtizede nem látott erdőtüzek keserítették meg a szigetlakók és a pihenni vágyók életét is. Tűzoltók és önkéntesek ezrei összefogva küzdöttek a hatalmas lángokkal, amelyek egyre uralni kezdték a sziget délkeleti részét, először elérte Gennadi majd Vati falvakat, de hétvégére már több mint 20 ezer turistát és helyi lakost kellett evakuálni a szállodákból és lakhelyükről.

hirdetes
hirdetes

Joannisz Artopoiosz, a görög tűzoltóság szóvivője a közrádiónak úgy nyilatkozott, hogy örülhetünk, hogy ezt a tüzet sikerült csillapítani, de a veszély még koránt sem ért véget, hiszen július 12-e óta, tehát szűk két hét alatt, körülbelül 500 helyen alakult ki erdőtűz az ország területén, aminek oltása mintegy 7,5 millió eurójába került a dél-európai országnak.

Nem szokatlanok az erdőtüzek a görögöknél

Nem szokatlan, hogy Görögországban erdőtűz üti fel a fejét nyáron, szinte minden évben lehet hallani, azonban az egyre forróbb és szeles levegő és a szárazság miatt az elmúlt években rendkívüli léptékben fordulnak elő ezek az erdőtüzek, amelyek futótűzzé alakulnak.

Eddig egy megatonna (azaz egymillió kilogramm) karbon került a legkörbe a görögországi tüzek miatt július elseje óta az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (CAMS) szerdai közleménye szerint. Az eddigi rekord eddig 2007-ben volt, ami ennek az értéknek körülbelül a fele volt.

A magas hőmérséklet, száraz időjárás és erős szél gyakran előidézi ezeket az erdőtüzeket, amelyek nagy területeket fenyegetnek. Az ilyen tüzek jelentős károkat okoznak a természetben, az állatvilágban és az emberi életekben is, valamint komoly kihívást jelentenek a tűzoltók és az elsősegélynyújtók számára a megfékezésük és a kezelésük során. A hatóságok és a közösségek fokozott figyelmet fordítanak a megelőzésre és a gyors beavatkozásra, hogy minimalizálják az ilyen katasztrófák hatásait és védelmet nyújtsanak az érintett területeknek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eszterházy torta

Eszterházy torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Az Esterházy-torta a magyar... Tovább

Széchenyi-díj

Széchenyi-díj: Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld