hirdetes

Sisi és Ferenc József: Tündöklő szerelemmel indult mégis befellegzett a házasságuk - Egy letűnt kor fotóin megörökítve

ZH

Most bepillanthatunk az osztrák császár, Ferenc József és a bajor hercegnő, Wittelsbach Erzsébet, Sisi házasságának történetébe, melynek kezdeti tündöklése hamar tragédiává vált, ám fotókon megörökítve ma is elevenen él.

Sisi

Tündöklő szerelemmel kezdődött Sisi és Ferenc József házassága


A múlt emlékei időről időre előbukkannak, mintha egy rég elfeledett fotóalbum lapjait forgatnánk. És ha a történelem lapjaira pillantunk vissza, olykor kiderül, hogy a híres emberek és gazdagok élete sem volt mindig csupa ragyogás és boldogság. Egy ilyen történet az osztrák császár, Ferenc József és a bajor hercegnő, Wittelsbach Erzsébet, Sisi házassága, melynek kezdeti tündöklése hamar tragédiává vált. Kövessük végig ezt a szívszorító történetet, melyet az idő múltával csak az árnyak borítanak.

1.    Az esküvő, amelyet az ország ünnepelt: Ferenc József és Sisi összekötik életüket


169 évvel ezelőtt, 1854. április 24-én, Bécsben tartották Ferenc József osztrák császár és Wittelsbach Erzsébet, Sisi bajor hercegnő esküvőjét. Az esküvő hatalmas közéleti esemény volt, melyet az ország ünnepelt, de a házasság boldogsága csak rövid ideig tartott.


2.    A szerelem tündökölt közöttük

Sisi mindössze 16 éves volt, amikor Ferenc Józsefhez ment feleségül. A lány édesanyjával és nővérével Bad Ischl-be utazott, hogy az uralkodó eljegyezze a nővérét, ám a találkozó váratlan fordulatot vett, amikor Ferenc József Sisit meglátta Sissit. Sisi egyből elrabolta a császár szívét, így a császár megváltoztatta terveit és az ő kezét kérte meg. Mivel azonban elsőunokatestvérek is voltak, ezért pápai engedélyre is volt szükség, amit könnyen meg is kaptak. Az esküvőt hatalmas ünnepség követte, de a boldogság hamarosan múlékony lett.

hirdetes

3.    Egy szerelmes házasság tragédiája

hirdetes


A házasság szerelemből köttetett, ami ritka volt az 1800-as években, főleg uralkodók esetében. Sisi azonban kevésbé érezte jól magát az udvarban, és anyagiakban sem tudott jelentős hozománnyal szolgálni. 


Miután Sisi és Ferenc József házassága már komoly válságon ment keresztül, további tragédiák érték őket a gyermekeik elvesztésével. Elsőként született lányuk, Zsófia Friderika, 1855-ben, majd egy évvel később, 1856-ban érkezett a világra Gizella. A család boldogsága azonban hamarosan borult, amikor kétévesen Zsófia tragikus módon megbetegedett és tífuszos lett egy budai látogatás során. Az orvosi ellátás hiánya és az idő előtti diagnózis miatt Zsófia élete elszállt, ez pedig megrendítette a családot.


Sisi soha nem heverte ki a lánya elvesztését, és ez a fájdalom mélyen befolyásolta őt. Gyakran elszigetelődött, és egyre inkább kivonult a császári udvar életéből. A gyermekek elvesztése Ferenc Józsefet is megviselte, és a házaspár közötti kapcsolat tovább gyengült a tragédia hatására.


A következő csapás azonban még súlyosabb volt: 1889-ben Rudolf, Sisi és Ferenc József egyetlen fiúgyermeke, öngyilkosságot követett el Mayerlingben. Rudolf halála hatalmas sokk volt mind a család, mind az osztrák birodalom számára. Sisi gyásza ezt követően még inkább mélyült, és úgy döntött, hogy örökre feketébe öltözik, jelképezve a fájdalmat és a gyászt.


Ezek a tragédiák végül is meggyengítették a császári házasságot és családot. Ferenc József és Sisi soha nem tudtak túllépni a gyermekvesztés fájdalmán, és a házasságuk már csak a külső megjelenésben maradt fenn, míg az érzelmek és az összetartás már régen elhalványultak.


4.    Az utolsó akkord: Sisi halála


Sisi soha nem heverte ki a fájdalmat, és végső tragédiáját egy olasz anarchista merénylet okozta, ami a halálát is eredményezte egy genfi utazás során. Az esküvő tündöklését már csak a múlt emlékei őrzik, ahol a boldogság és a szerelem árnyai vesznek körül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pozsonyi csata

Pozsonyi csata: időpontja 907. július 4-7. Az egyik oldalon Luitpold bajor herceg és a Theotmár... Tovább

Széchenyi fürdő

Széchenyi fürdő: A Széchenyi gyógyfürdő, Budapest és egyben Európa legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!