hirdetes

Sissi volt a fénysugár a reménytelenségben – 170 éve házasodott a császári pár

ZH

Egy különleges történet a romantikáról és az arisztokrácia világáról, melyben egy fiatal bajor királylány, Erzsébet, és a császár, Ferenc József találkozása hozta létre az egyik legemlékezetesebb és legmeghatározóbb eseményt az 19. században.

sissi házassági évfordulója

A remény szikrája: Erzsébet és Ferenc József találkozása


A reménytelen helyzetben egy fénysugár ragyogott: 170 évvel ezelőtt, 1854. április 24-én Bécsben egyike volt az 19. század legmeghatározóbb ünnepi eseményeinek. Az akkor még mindössze 16 éves kamaszlányt, Erzsébetet, aki sem fejben, sem lélekben nem volt felkészülve arra, hogy királyné legyen, a császár, Ferenc József vezette az oltár elé.


Erzsébet, aki a bajor Wittelsbach-ház szerényebb oldalágából származott, apja egyetlen müncheni palotával és egy vidéki nyári kastéllyal rendelkezett. Azonban ő volt az, aki a Habsburg-ház egyetlen tagjaként kivívta a közönség szeretetét Magyarországon.
Erzsébet és Ferenc József találkozására Bad Ischlben került sor, a császár kedvenc felső-ausztriai fürdőhelyén, 1853 augusztusában. Erzsébet véletlenül volt jelen, és a császár rögtön beleszeretett.


A császári eljegyzés

Bár a császári frigyek általában nem szoktak szerelemből születni, a két testvér társadalmi státuszának hasonlósága miatt Ferenc József gond nélkül áttette a figyelmét az egyik unokahúgáról a másikra. Ez a házasság egy elsőfokú unokatestvér és egy unokahúg közötti volt, ami nem volt ritka az arisztokraták körében.


A Nagy Nap

Az eljegyzés csak néhány nappal később következett be, még mindig Bad Ischlben, ahol az esküvő is megrendezésre került. Erzsébet, a bajor királylány, mostantól Erzsébet királyné lett, és egy fénysugárként ragyogott a reménytelenségben.

hirdetes


Sissinek még németül is meg kellett tanulnia


Sissi, vagyis Erzsébet királyné számára a német nyelv elsajátítása több szempontból is fontos volt. Elsődlegesen azért, mert Németországban és Ausztriában a korszakban a német volt az uralkodó nyelv mind a hivatalos, mind a kulturális életben. Mivel Sissi osztrák császárné lett, és Bécsben élt, szüksége volt a német nyelv ismeretére a mindennapi életben, a hivatalos ügyintézésben és a társadalmi kapcsolatokban. Másodszor, azért is fontos volt a német tanulása, mert az Osztrák-Magyar Monarchia sokféle népet és nyelvet foglalt magában, így a német nyelv használata segített a különböző nemzetiségek közötti kommunikációban és egységesítésben. Végül, mivel Erzsébet származása bajor volt, anyanyelve a bajor dialektus volt, és a német nyelv elsajátítása révén könnyebben tudott volna kommunikálni a birodalom más területein élő emberekkel és a birodalom hivatalos ügyeinek intézésében is.


De boldog és szerelmes volt-e Sissi a császárba?

Sissi királyné és Ferenc József házasságának kezdeti szakaszában nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Sissi szerelemmel volt-e Ferenc József iránt. A kapcsolatot először is politikai megfontolások vezérelték: Sissi bajor hercegnőként megfelelt a Habsburg császári ház követelményeinek, és Ferenc József számára is elfogadható volt az egyesült házasság, mivel a Wittelsbach és a Habsburg családok között már korábban is kötöttek házassági szerződéseket. Bár a császár nagyobbat súlyozott az Erzsébet iránti vonzalmon, mint a politikai szempontokon, az első találkozásukkor mindkét fél elég fiatal volt, hogy a szerelem ne dominálja a kapcsolatot. A köztudatban ismert romantikus szerelmi történet inkább az idő múlásával alakult ki, és a későbbi években, amikor Sissi és Ferenc József egyre közelebb kerültek egymáshoz és mélyebb érzelmi kötelék alakult ki közöttük. Sissi Ferenc József iránti szerelme inkább az évek során alakult ki, és a kapcsolatuk későbbi állomásain vált nyilvánvalóvá.

hirdetes


A sajtó általában nagy figyelemmel kísérte az uralkodóházak eseményeit, így természetesen az Erzsébet királyné és Ferenc József császár közötti esküvőre is nagy érdeklődés mutatkozott. Az esküvőről szóló hírek és beszámolók általában dicsérték a fiatal hercegnőt, és megemlítették az esemény nagyságát és jelentőségét az osztrák császári udvar számára. A sajtó az esküvőt általában pozitívan fogadta, és részletesen beszámolt az eseményről, beleértve az esküvői ceremóniát, a résztvevőket és az ünnepségeket. Az esküvővel kapcsolatos cikkek és riportok hozzájárultak Sissi és Ferenc József népszerűségének növekedéséhez, és erősítették az uralkodóház imázsát az ország és az európai közvélemény előtt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szlovénia

Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország,... Tovább

Tokaji aszú

Magyarországi tokaji borvidéken előállított tokaji aszú: Hungarikum. A Tokaji Aszú a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!