hirdetes

Sminktrendek régen: 1920 és 1990 közötti időszak smink trendjei

Szandi

A smink egy olyan eszköz, mely lehetőséget kínál számunkra az önkifejezés és egyediség kifejezésére. Az elmúlt Évtizedekben a sminktrendek és stílusok folyamatosa fejlődtek az idő haladtával és az aktuális társadalmi trendekkel együtt. Vegyük sorra hogyan alakultak a sminktrendek régen! 

Sminktrendek régen

Sminktrendek régen: nincs smink vörös rúzs nélkül


Az 1920-as években a hangsúly a gyönyörű ajkakra helyezkedett. Ekkor vált népszerűvé az arcpúder a krémrúzs. A nők természetesnek tűntek, miközben mégis a korabeli hollywoodi stílust tükrözték. A nők élvezték a szabadságot, szemöldöküket sötétre, ajkukat élénkpirosra, míg szemüket füstös sminkkel emelték ki. A 20-as években a smink ideális arca sosem volt teljes vörös rúzs nélkül, élesen a felső ajkakra figyeltek, hogy kihangsúlyozzák azt.


Sminktrendek régen: Hollywood glamúrja


Az 1930-as években a smink jelentős fejlődésen ment keresztül.  A nők általában elegánsabb és kifinomultabb sminket viseltek, púderes bőrrel és minimális rúzs társaságában. Ettől kezdve vazelint vagy éppen olívaolajat kentek a szemhéjukra, hogy kellően fényes hatást keltsenek. Pilláikat sötét festékkel javították, de ügyeltek arra, hogy elkerüljék a túl sűrű hatást. Szemöldöküket karcsú formára szedték és magas ívvel emelték ki, sőt a bátrabbak leborotválták és vékony vonalakat húztak a helyére. 

hirdetes


Sminktrendek régen: háborús időket követő változások


A második világháború ideje a beszűkült erőforrások korszaka volt, ami jelentősen befolyásolta a sminktrendeket is. A 40-es években a kozmetikumokhoz gyakran nehéz volt vagy csak nem is lehet hozzájuk jutni a háborús szabályozások miatt. Számos országban luxuscikknek tartották. Különlegesség képpen a kormánytisztviselők kedvelték a nőkön az ajaktermékeket, ennek eredményeként a smink ideális arcának kötelező eleme volt a vörös rúzs. Az arc többi részére nem fektettek nagy hangsúlyt, maradt az ívelt szemöldök, szemfesték és enyhe pirosító lány kombinációja. Az 50-es és 60-as évek ennek szöges ellentéte volt, hiszen rendkívül törekedtek arra, hogy elbűvölően nézzenek ki. Hibátlan megjelenésük érdekében pedig krémes alapozót és púdert halmoztak fel az arcukon, almácskáikon vörös pirosítóval. A szemsmink került középpontba, amihez főként pasztell színeket használtak, szemceruzával párosítva. 

hirdetes


Sminktrendek régen: színes bátorság


A 70-es évek a szépségipar növekedésének időszaka volt, új kozmetikai márkák beáramlása színesebb árnyalatokat dobott a piacra. A következő évtizedekben folyamatosan jelentek meg az újabbnál újabb márkák és termékek a nők számára. Az ezt követő 80-as évek szintén az élénk színeket kedvelte, ekkor vált népszerűvé a rózsaszín, lila és kék szemfesték. A szemceruza az ekkori sminktrendek főszereplője volt, amivel előfordult még, hogy hamis szépségfoltokat is alkalmaztak.

Sminktrendek régen, 1970
Smink trendek régen: ragyogás és csillogás


A 90-es években a smink ideális arca a ragyogásról és csillogásról szólt. Ebben az évtizedben újjáéledtek a régi trendek, mint például a vékony szemöldök és a kék szemfesték. Azonban volt néhány újítás is, például divatossá váltak a csillogó ajkak. A legnépszerűbb színek közé a mélybarna és a vörös tartozott.  
 

Forrás: Kép forrása: Fortepan / Aradi Péter, Fortepan / Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József: Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész, a 19. század egyik... Tovább

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!