hirdetes

Sokkoló csillagászati látnivaló Egerben

K.A.

Eger, Heves megye központja. Az egri borvidék alfája és omegája. Csodálatos város az ország északi részében, amiről kevesen tudják, hogy a kirándulók Mekkája. Miért is? Nos, sokkal többről szól az utazóknak, mint egy pohár testes Bikavér, az biztos! Macskaköves utcácskák, középkori vár, török fürdő, ízletes gasztronómia, fejlett turizmus. Ezt eddig mind tudtuk, talán sokan már ki is próbálták. Mi lehet mégis ennek a városnak az egyik legbűvöletbe ejtőbb látnivalója?

Egri látnivalók, amik minden percet és lépést megérnek!

Hát, az egri látnivalók amúgy is varázslatosak, ám mind közül kiemelkedik az egyik legérdekesebb, az egri Líceum épületében helyet foglaló Csillagászati Torony, az Egri Specula. Ezt a kivételes egri programot Varázstoronynak is nevezik, többek között azért, mert 53 méter magasan emelkedik ki a városképből és aki ide belép, az egy igazán rendhagyó világba csöppen. 

Egri programok, melyek rabul ejtik a szívedet.


A Varázstorony a legjobb egri program, amivel kezdhetsz!


A városba érkezve, nem muszáj bedőlni a szokványos kirándulós sétáknak rögtön, sokkal inkább érdemes kezdeni a ma Eszterházy Károly Egyetem (EKE) néven működő főépület keleti szárnyával az ismerkedést. Itt található ugyanis a Specula, aminek 9. emeletén olyan egri látnivalót kapunk, hogy utána szükség lesz egy jó pohár helyi borra, hogy megemésszük a látottakat, hallottakat. 

Az egri Líceum ad helyet a legizgalmasabb egri látnivalónak.

Fotó: Eger Televízió


hirdetes
A Líceum tetején, tudniillik, az ország legrégebbi csillagvizsgálóját találjuk. Sajnos csak lépcsőn jutunk fel az emeleteken helyet foglaló izgalmas egri programokhoz, de megéri. Van itt játszószoba a családosoknak, planetárium és csillagászati múzeum is. Nem csoda, hogy a város turisztikai célpontja lett a komplexum, hiszen már a varázsterem, ami különleges fizikai jelenségek megértését segíti és az experimentárium, ami kísérleti bemutatók, foglalkozások színtere, is elvarázsolja az embert. És akkor még nem is értük el a 8. emeletet…
hirdetes
 

Egri látnivalók, amik minden percet és lépést megérnek!

Camera Obscura és ami mögötte van


Az igazi bűbáj a 8. és 9. emeleten kezdődik. Innen az egész várost madártávlatból láthatjuk. A 8. emeleten található a Panoráma terasz, ahol távcsővel lehet 44 méter magasból szemrevételezni a tájat. Az egri látnivalók között nagyon sok a tematikus program, unatkozni lehetetlen. Ezen a teraszon, például, esténként sokszor éjszakai távcsöves bemutatót és lézeres városbemutatót tartanak. Olyan különleges az élmény, hogy egyszerre be sem lehet fogadni. Még napokig ott dolgozik az emberben, mire csodálatos emlékképpé szelídül.


A legfelső emelet a legkivételesebb mind közül. Ez ad helyet az egri látnivalók közül a sötétkamrának. Egy picike szoba, ahol egyszerre kevés ember fér el. Camera Obscura. A szerkezet olyan, mint egy óriási periszkóp, amely a város élő képét vetíti ki a szoba közepén lévő fehér asztalra. A megjelenő kép minősége erősen időjárás függő, tehát ha párás, esős idő van, akkor könnyen homályossá válik a lencse miatt a kép. Nincs ezen mit csodálkozni! A készülék Európa legrégebbi, még működőképes panoráma vetítő rendszere. Hell Miksa tervezete 1776-ban, lényegében azóta járnak csodájára a világ minden tájáról. Ez a hatalmas méretű fényképezőgép megmutatja nekünk az egri látnivalók többségét egy olyan speciális szemszögből, ahogy még egy légi fotón sem láthatjuk. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Mária Terézia

Mária Terézia: Mária Terézia, magyar királynőként II. Mária a Habsburg-házból származó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!