hirdetes

Somogy megye gyémántköve, Somogyország – Tavaszi kiránduló sorozat 6. rész

ZH
Frissítve: 2024.03.15
Frissítette: ZH

Somogy megye neve hallatán legtöbbünknek a Dél-Balatoni nyári emlékek jutnak eszébe, pedig számtalan mesés látnivalóval találkozhatunk még, ha ide utazunk. Kaposvár és környéke legszebb csillagairól lesz most szó, tarts velünk és nézd meg merre érdemes az irányt venni egy-egy tavaszi kirándulás alkalmával.

somogyország

1.    Bárdudvarnok


A Belső-Somogyi-dombság lankái között bújik meg a horgászok édenkertje, Kaposvártól alig 10 kilométerre, a csörgő vizű patakokban és parányi tavakban bővelkedő Bárdudvarnok. A környék tökéletesen bejárható biciklivel is, így érdemes a pecabotot alkalom adtán a két kerekűre cserélnünk és körbe tekerni a községet. Innen az első úticélunk lehet a Zsippói Madár- és Élménypark, ahol 100 féle madárfajjal találkozhatunk és egy csodálatos arborétumban kapcsolódhatunk ki a mesés kilátást kémlelve. Érdemes elmennünk a Szent Benedek-rendi kolostorhoz, amit skandináv mintára építettek, majd ha elfáradtunk a nagy tekerésben, onnan csak le kell ereszkednünk a Péterke-völgyben meghúzódó kis tóhoz, ahol meg is mártózhatunk.

2.    Szennai Skanzen


Bárdudvarról Kaposvár felé véve az irányt elérkezünk az ország egyedülálló élő falumúzeumához, a Szennai Skanzenhez. Icipicike kis falu ez, ami egy utcából áll, és azon öt zsupptetős lakóház helyezkedik el, mind hagyományos paraszti kultúrákat őrizve. A skanzenben interaktív kiállítás tekinthető meg, ahol megismerkedhetünk a parasztgazdaság eszközeivel és ki is próbálhatjuk őket, valamint a helyi tájszólásra is megtanítanak minket a felolvasott mesebeli történetekből.

hirdetes

3.    Zselici Csillagpark


A Zselici Parkerdő köztudottan az ország legkevésbé fényszennyezett területe, így káprázatos élményben lehet részünk, ha úgy időzítjük a programjainkat, hogy estére meglátogathassuk Somogyország legkülönlegesebb látványosságát a Zselici Csillagparkot. Milliónyi égitest látképe tárul elénk és mindössze 25 kilométerre vagyunk Kaposvártól. A hely fő attrakciójának számít a 25 méter magas kilátóhoz szervezett túra, amit az erdő mélyén kanyargó, éjszakai csillagösvényen tehetünk meg. A planetáriumban megismerhetjük a régió természeti értékeit, és onnan felkaptathatunk a csigalépcsőkön a kilátóba, ahonnan bámulatos a kilátás az izzó égilámpásokra.

4.    Deseda-tó és arborétum


Kapusvárt északra elhagyva az ország leghosszabb mesterséges tavánál találhatjuk magunkat, ami nem más mint a 8 kilométeres Desada-tó. A tavat egy varázslatos arborétum veszi körül, ahol tartalmas kikapcsolódást biztosíthatunk az egész család számára és az aktív sportok szerelmeseinek is. Többféle tanösvény húzódik a tó körül, de akár körbe is lehet biciklizni a tavat, ráadásul nem csak a szárazföldön mókázhatunk, de lehetőség van csónakázni is és egy lomkorona kalandsétányon is résztvehetünk. A gyerekeknek a legjobb szórakozást a környéken a Fekete István Látogatóközpontban és a meseerdőben találhatjuk.

hirdetes


5.    Somogyvámosi pusztatorony


Az utólsó úti cél, amit mindenképp látnod kell mielőtt visszamennétek a Balaton partjára, az a Somogyország Kincse címét viselő Somogyvámos fölé emelkedő pusztatorony. A puszta közepén található, bámulatos látványt nyújtó búzatáblák ölelésében, így már a látvány is egy felejthetetlen élménnyé alakul. Érdemes tehát itt zárni a Somogyországi kirándulásunkat és a csendes, nyugodt vidéken egy picit megpihenni, mielőtt újra belevetnénk magunkat a nyüzsgő életbe.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szüreti mulatságok

Szüreti mulatságok: az őszi néphagyomány csúcsa. Anno ez a szokás a hazánk fővárosában... Tovább

2006-os választások

A 2006-os magyarországi országgyűlési választás volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Sport Szórakozás Utazás