hirdetes

Alig ismerik a bazaltorgonákból épült Somoskői várat, pedig egy egyedülálló műalkotás

VN, ZH

Sátorosbánya bár nem hazánk területén található, mégis megéri átlépni miatta a határt. Nem sokak szokták tudni, de Sátorbányának van egy csodálatos, igazán különleges vára, amit neked is fel kellene venned a bakancslistádra, mutatjuk a Somoskői Vár történetét.

Somoskői vár története

Mitől olyan különleges Somoskő vára?

Sátorosbánya bár nem hazánkban, de nem messze hazánk határától található, méghozzá Fülek mellett nem sokkal, ezért érdemes lehet arra autókázni. Miért, mi van ott, miért olyan különleges ez a település? Sátorosbánya Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark települése. Vára lenyűgöző látványt nyújt az arra járók számára. Sátorosbánya fölé ugyanis egy csodaszép gótikus stílusú vár magasodik, ami nem másból épült még annak idején a XIII. században, mint bazaltorgonából. Mivel hatszöges bazaltoszlopokat használtak a vár falainak kialakításához, nagyon különleges, és egyedülálló lett az eredmény, a Somoskői várat neked is látnod kell!

A Somoskői vár építése

Az egykori Nógrád megyében lévő Sátorosbánya vára konkrétan a falu temetője felé magasodik a 884,3 m magas vulkanikus Várhegy legeslegtetején. Eredetéről nagyon pontos adatokkal sajnos nem tudunk szolgálni, ugyanis a történészek is csak találgatnak, ilyesmiket mondogatnak, hogy feltehetőleg a Kacsics nemzetség építette, valamikor vagy a 12. vagy pedig a 13. században. Noha az eredetét biztosra nem tudjuk, azt, hogy mi történt vele a történelem folyamán azt annál inkább, hiszen sok-sok évvel ezelőtt még magyar vár volt.

hirdetes

A Somoskői vár története

hirdetes

A Somoskői vár természetesen részt vett a törökök elleni harcokban, mint nagyjából minden más magyar vár is, 1544-ben akarták bevenni ellenségeink, de jó ideig kitartott ellenállt. Miközben a közeli Fülek valamint Salgó vára elesett, hatalmas ágyútornyokkal állt ellen Sátorosbánya. Csak 1576-ban sikerült a törököknek meghódítaniuk a várat, amit a császár parancsára lakhatatlanra pusztítottak, és ha még ez nem lett volna elég kár, 1826-ban egy villámcsapás következtében le is égett. De hát egy egykoron magyar várat nem ilyen egyszerű elpusztítani….1970-ben el is kezdték rendbe tenni a várat, nagyszabású felújításon esett át, így még a mai napig látogatható.

A Somoskői vár legkülönlegesebb része

A Sátorosbánya felé emelkedő Somoskői vár tényleg éppen a két ország határán fekszik, őrzi egyszerre mind a kettő népet. A vár legkülönlegesebb része a tetejéről nyíló kilátás, aminek esszenciáját a bazaltorgonák adják. A látvány még irodalmunk egyik legnagyobbikát, Petőfi Sándort is megihlette, aki így fogalmazott a Somoskői várról:

„Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.”
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kincsem

Kincsem: Kincsem többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett, angol telivér... Tovább

Kölcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc: Kölcsey Ferenc magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Programajánló Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!