hirdetes

Így is nézhetne ki Budapest, ha ez a sok építészeti terv megvalósult volna – Kiállítás nyílt Sosemvolt Budapest címmel a Vigadóban

ZH

A Pesti Vigadóban megnyílt kiállítás bemutatja, hogyan formálódott a főváros arculata az elmúlt 150 évben olyan koncepciók alapján, melyek soha nem váltak valóra, 

sosemvolt Budapest

A Sosemvolt Budapest kiállítás bemutatja, hogyan nézhetne ki a főváros


Budapest történelmében számos olyan építészeti elképzelés született, melyek sosem váltak valóra, mégis lenyűgöző vizuális és gondolati élményt nyújtanak. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ által rendezett "Sosemvolt Budapest" kiállítás a város 150 éves építészeti történetének olyan pillanatait mutatja be, melyek sosem valósultak meg, mégis hozzájárultak Budapest fejlődéséhez és kreatív szellemiségéhez.A Csillaghegyi Megaprojekt:

Az elmúlt évszázadban egyik legmeghökkentőbb és leggrandiózusabb terv Zalotay Elemér Csillaghegyre tervezett Szalagház nevű több kilométer hosszú, negyvenemeletes épülete volt. A terv, mely 1958-ban látott napvilágot, Le Corbusier "lakógépeinek" ihletésére épült, és egy olyan választ akart adni a lakáshiány kihívásaira, mely egyben környezetbarát is volt. Bár a tervezet hatalmas visszhangot kapott, a megvalósítás esélyei megkérdőjeleződtek, és végül semmi sem lett belőle.

hirdetes


A Kelenföldi Mozgó Pályaudvar:

Istvánffy Mária 1971-es tervét egy futurisztikus pályaudvar kialakítására tervezte Kelenföldön. A tervezet egy mozgó pályaudvart mutatott be, ahol az utasok és csomagjaik mozgójárdákon értek volna el a kijelölt kabinokhoz, automatizált rendszerek segítségével beszerezve jegyüket és frissítőiket. Bár a terv rendkívül innovatív volt, végül sosem valósult meg, és a tervezetlen Kelenföldi indóház maradt meg a helyszínen.

hirdetes

A Deák Téri Felhőkarcoló:

A budapesti belváros ikonikus Városháza mellett számos tervezet született, melyek a városképet formálhatták volna át. Weichinger Károly 1923-as terve egy art deco és neoreneszánsz stílusú toronyházat álmodott meg a Deák téri templom mellett. Bár a tervezet izgalmas iránynak ígérkezett, a történelem és más tervek visszaszorították, és a terület máig beépítetlen maradt.


A Nemzeti Színház Hosszú Utazása:

A Nemzeti Színházhoz kapcsolódó tervek és pályázatok is bemutatásra kerülnek a kiállításon. Az elmúlt száz évben három nagyszabású pályázatot írtak ki a színház megújítására, de egyik sem valósult meg. A kialakult botrányok és kavarodások után Siklós Mária tervei alapján épült meg a színház, aki később a magyar építészek közösségéből kizárták.

A kiállítás célja, hogy betekintést nyújtson Budapest építészeti történetének lenyűgöző, de sosem valósult terveibe, megmutatva, hogy a város mindig is kreatív gondolkodással és víziókkal rendelkezett, még ha ezek a tervek sosem váltak is valóra. A "Sosemvolt Budapest" kiállítás február 11-ig látogatható a Pesti Vigadóban, és egy rendkívüli utazást kínál azoknak, akik kíváncsiak a város sosemvolt építészeti álmaira.
 

Forrás: kép forrása: Pestbuda.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pécsi ókeresztény sírkamrák

Pécsi ókeresztény sírkamrák: az UNESCO kulturális világörökségi listáján 2000 óta... Tovább

Cipők a Duna parton

Cipők a Duna parton:  Csodás emlékmű a Duna pesti szakaszán, melyet évente sok tízezer... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar történelem Magyarország Technológia