hirdetes

Itt a nagy kérdésre a válasz; Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsoljuk napközben?

ZH

A magasabb piaci áraknak köszönhetően most mindannyian próbálunk néhány trükköt bevetni, amivel csökkenthetjük energiafelhasználásunk többletfogyasztását, azonban ehhez rengeteg remek trükköt olvashatunk az interneten és egyben rengeteg tévinformációba is belefuthatunk. Cikkünkben most ezekkel a tévhitekkel foglalkozunk, hogy kiderüljön valójában mivel spórolhatunk az áramon.

fűtés tévhitek

Tévhitek és igazságok a fűtésárakról 

Az E.On szolgáltató jóvoltából most fény derült a fűtéssel és az áram számlákkal kapcsolatos tévhitekre! Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány tévhitet és igazságot, amikkel tényleg hozzájárulhatunk, hogy csökkentsük a téli rezsiszámlánkat és az energia felhasználási többletfogyasztásunkat. Számos az interneten olvasott tévhit nem, hogy segít csökkenti a villany- és gázszámládat, de sokkal inkább megnöveli, így érdemes ezekkel a tényekkel tisztában lennie mindenkinek!

 

Így spórolhatunk a fűtéssel és az árammal

Nézzük is meg az összegyűjtött tévhiteket az áramfogyasztással kapcsolatban, hogy ne kelljen télen se túl fizetnünk magunkat a rezsire. 

1.    Nem fogyaszt energiát, ha a telefon töltőjét bedugva hagyjuk

A legismertebb tévhit, amit szinte mindenki elkövet otthonában, hogy azt hisszük, hogy ha nincs a telefonunk csatlakoztatva a töltőhöz, akkor az nem is fogyaszt energiát. Ha Te is így hitted, akkor most elszomorítunk, ugyanis bizonyos áramot így fogyaszt, mégha nem is mondanánk észrevehető növekedésnek az energiaszámlán, sok kicsi azért sokra megy. Gondolj bele egyszerre hát töltő adapter van bedugva otthonodban, úgyhogy közben nem is töltesz vele semmit? Ha kicsit spórolni szeretnél, akkor ügyelj rá, hogy a töltők mindig legyenek kihúzva a konnektorból, ha éppen nem töltesz velük semmit vagy használj lekapcsolható hosszabbítót!

hirdetes

2.    A villanybojler nem fogyaszt sokat, ha régi


Bizony jó, ha tudod, hogy a lakásban a legtöbb áramot fogyasztó tárgy a villanybojler, hiszen a víz melegen tartása és gyors felfűtése nem olcsó. Ha valóban sokat fogyaszt a bojlered, úgy tudsz spórolni, ha beállítod a víz felmelegítési hőfokát, ugyanis nem érdemes melegebbre fűteni annál, mint amit használunk. Zuhanyzáshoz és kézmosáshoz az ideális hőfok 35, kádban fürdéshez 38, a konyhában pedig egyes tevékenységhez 60 fokos vízre lehet szükségünk. 

Nagyon fontos, hogy a bojlerünk jó állapotban legyen és hogy megfelelően állítsuk be rajta a hőfokot, hiszen akár ez az egy eszköz is elhasználhatja a rezsicsökkentett árlimitet.

hirdetes

3.    Olcsóbb a fűtés fel-le kapcsolgatása, mintha alapból egy alacsonyabb hőmérsékleten menne folyamatosan

Hát, nem! Miért is? Mivel az állandó hőmérséklet fenntartása kevesebb energiát igényel, mintha újra és újra fel szeretnénk fűteni a lakást maximális energiafelhasználással. Érdemes a fűtést egy alacsonyabb hőfokon folyamatosan üzemeltetni és csak 1-2 fokkal feljebb venni, amikor szükséges, ugyanis az 1 fokkal magasabb hőmérséklet nagyjából 6 százalékkal több energiafogyasztással jár.

4.    A kisebb serpenyő a nagyobb főzőlapon gyorsabban átmelegszik, így kevesebb áramot használ

Ügyelj rá, hogy a serpenyő mérete mindig megegyezzen a főzőlap méretével, különben az energia csak kárba vész. A főzés átlagosan a rezsiszámlák 4%-áért felelős, így főleg új lakásba költözéskor érdemes erre figyelni.

5.    Többet fogyaszt, ha a mikróban melegítem fel az ételt


A valóságban ez nem így van! A mikróval nagyjából 50 %-kal kevesebb energiát használhatunk el, mintha a főzőlapot vagy gáztűzhelyet használnánk erre. 

6.    Az ablakon keresztül illan el a hideg


És azt tudtad, hogy egy szigeteletlen ház melegének 35%-a illan el a falakon keresztül? Az ablakok ennek a százaléknak csak a töredékét képezik, ami maximum 10 % hőveszteségért felelős.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Június

Június: az első nyári hónap, melyet a népi nyelvek az alábbi módon neveztek el: Napisten... Tovább

Magyarország

Magyarország egy közép-kelet Európában található ország, mely közelebbről a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek