hirdetes

Új fogalmat vezetnének be a KRESZ-ben - A sportkerékpáros

Lévi, ZH

Bringás menjen a bicikliúton, az autós is az autóúton közlekedik. Gondolják sokan. Sok kerékpáros azonban ezzel egyáltalán nem ért egyet. Talán törvénymódosítás is lehet ebből a vitából.

Érkezik a sportkerékpáros

Mindenki a maga igazát mondja – A Balatoni Bringakörút a legjobb példa

A fenti képen éppen azt látjuk, amint Balatonfüred területén a 71-es főúton egy kerékpárost büntet meg a rendőr. Jogosan, sőt, az autósok szerint igazságosan is, hiszen ott a híres Balatoni Bringakörút, azon kellene haladnia a bringásoknak. Aki azonban már próbált Balatonfüreden nyáron a hivatalos kerékpárúton átvergődni, tudja, hogy nem egy egyszerű feladat. Főleg, ha rendezvény van a városban, ilyenkor egyszerűen beletorkollik a kerékpárút a rendezvénybe, és csak a bringát tolva juthatsz tovább. 

Balatonfüreden kerékpárral? Lehetetlen!

Balatonfüreden, ha nincs rendezvény, akkor is kerülgetni kell a kerékpárúton bóklászó járókelőket, hiába van gyönyörűen kiépített, európai szintű bringaút. A gyalogosok nem figyelnek, veszélyesen sétálgatnak a kerékpárosok között. A Balatoni Bringakörút kitalálóinak az lehetett a szándéka, hogy a legszebb részeken vigyék keresztül a kerékpárosokat, értem én, de valójában ez nem egy átgondolt stratégia. Balatonfüreden ez örök konfliktushoz vezet a Tagore és a Zákonyi sétányokon, a járókelőkkel, sőt, a Tagorén a teherautókkal is, akik a boltoknak szállítanak be termékeket, és inkább a bringások útját állják el, mint az egyértelműen tilos járdára parkolást választanák. A kerékpárosok, akik meg szeretnék kerülni a tavat, vagy csak egyáltalán haladnának, nem választhatják a jól kiépített, kijelölt, gyönyörű szép helyeken átvezető kerékpárutat, inkább mennek másfele. Úttalan utakon, kis utcákon, vagy a 71-es főúton, ahol tilos nekik. De említhetném Csopakot is, ott is kriminális a bringás helyzete a strand mellett futó sétányon: még csak fel sincsen igazán festve, melyik a kerékpár út, melyik a járda. 

hirdetes

Az autósok, akik mindezt nem látják, annyit tapasztalnak ebből, hogy a bringás miatt feltorlódik a forgalom, araszolni kell a nyári melegben, amikor ott van a kerékpárosnak a saját, gyönyörűen kiépített útja. Egyre gyakoribb, hogy az autósok a bringást megelőzve ablakmosó folyadékkal árasztják el a szabálytalan cangást, megbosszulva a tötymörgést. Mi itt a megoldás kinek van igaza? Szavazz Te is a következő oldalra lapozva! 
 

Készült egy felmérés, az eredmények alapján talán törvény is lesz...

A közelmúltban elkészült felmérés szerint a magyar lakosság közel hetven százaléka szokott néha-néha kerékpárra pattanni, és 17 százalékuk használja elsődleges közlekedési eszközként a kétkerekűt. Az is kiderült, hogy a felnőttek 67 százaléka rendelkezik saját kerékpárral, a legtöbben bevásárlásra használják, illetve sportra, vagy munkába járásra. 

Az emberek többségénél nagy visszatartó erőnek számít az autóforgalom méretek, éppen ezért a biciklisek a gyalogosoktól és az autóforgalomtól teljesen elkülönített utakat használják, használnák a legszívesebben. A járdákon nem szeretnek közlekedni, még abban az esetben sem, ha azon bicikliút van felfestve. 

hirdetes

A felmérés után egy KRESZ-módosítás fontoplgattak, amely szerint a kötelező bicikliút használatot megszüntetnék. Lakott területen belül egyáltalán nem lenne kötelező annak a használata, lakott területen kívül csak a sportkerékpárosoknak nem, és itt jön az új fogalom, ami eddig még nem volt a KRESZ-ben: a sportkerékpárost. A tervek szerint az a biciklis minősülne sportkerékpárosnak, aki a versenyzői licencet kiváltja, illetve a kerékpárja megfelel bizonyos előírásoknak, továbbá nekik kötelező lenne a sisakviselés. 

A sportkerékpáros fogalmat azért szeretnék bevezetni, mert eddig kötelezővé tették a biciklisek számára a dedikált kerékpáros infrastruktúra használatát, ahol van bicikliút vagy gyalog-, és bicikliút, ott a bringások nem tekerhettek az úttesten. A tervezet ezt a kötelezettséget szüntetné meg, tehát lakott területen belül minden kerékpáros, lakott területen kívül pedig csak a sportkerékpárosok mentesülnének a kötelező bringaút használata alól.  

További inforációkért kérlek lapozz a következő oldalra, ahol szavazhatsz is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Kibédi Hagyma

A Kibédi Hagyma: Kibéd a Kisküküllö folyó mentén, Erdély szívében, Szováta fürdő... Tovább

Olvasztó Imre

Olvasztó Imre: sokaknak talán nem ugrik be elsőre, de Őt egy egész nemzet ismeri. Olvasztó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország