hirdetes

Nosztalgikus felvételek: Így élveztük annó a strandot fecskékben és fürdődresszekben

VN

Jaj úgy élvezem én a strandot, Ottan annyira szép és jó, Annyi vicceset látok, hallok, És még Bambi is kapható- már te is dúdolod magadban a szállóigévé vált Pancsoló kislányt? Akkor arra is biztosan emlékezni fogsz, hogy hogyan strandoltunk annak idején, amikor még nem voltak a nyugatról behozott mindent mutató bikinik és mutatós fürdőnadrágok.

Strandolás régi képeken

Strandok nélkül is lehet?

Ha most azt mondjuk, hogy strandolni megyünk, akkor kapásból mindenki a hatalmas fürdő komplexumokra gondol, feszített víztükrű medencével, csúszdával, röplabdapályával, fedett résszel, gyógymedencével, szaunával, pezsgőfürdővel. Bár hazánkban a fürdőknek nagy hagyománya van, köszönhetően a rómaiaknak, és a törököknek, valamint a kiváló minőségű gyógyvizeinknek, a strandolás nem mindig a fényűző úszómedencék világát jelentette. Fürdők helyett lehetett a Dunában, Tiszában, ne adj isten a Balatonban, vagy a Velencei-tónál strandolni. A fürdőzés inkább csak a tehetősebbek kiváltsága volt. Meglepő, hogy 1973-ig szabad volt úszni a Duna vizében, olyannyira, hogy komplett strandokat is kialakítottak ki még Budapesten is, a Duna uszodákat, vagy másnéven uszálystrandokat. 50-100 évvel ezelőtt egészen egyszerűen a folyóból elkerítettek egy részt keretszerű faácsolatokkal, és kész is volt a medence. Az 1910-es években egy híján 10 ilyen uszoda volt a fővárosban. Ilyen strandok már jó régen nincsenek, de tegye fel a kezét, aki úszott már a Dunában vagy a Tiszában!

hirdetes

Így strandoltunk egész nyáron

Nem kellettek modern fürdőkomplexumok, elég volt a városi strand egy vagy kettő medencéje, ami rendszerint tömve volt lubickoló gyerekekkel a nyári szünet teljes ideje alatt, hétvégente meg pláne, és elég volt valamelyik közeli tó, vagy folyó is egy frissítő mártózásra. És mennyire jó volt egy dresszben, vagy fecskében megmártózni, felfrissülni? Kempingezni, kártyázni a parton az árnyékban, megetetni a kacsákat, nagypapával horgászni egy kicsit, piknikezni a kockás pokrócon? Sehol sem volt akkor még a parti hamburgeres, de milyen jóízűen tudtuk enni a fárasztó kartempók után az otthonról hozott szendvicseket, és inni hozzá a mennyei házi szörpöket.

hirdetes

Bambi, Palma, Kempingszékek

Hűtött bambik, Palma matracok, rejtvények, nagyra nyíló újságok, nyári regények, a mindent elárasztó Fabulon naptej illata, a csíkos kempingszékek, a Trabantok a parkolóban, az egyre nyugatibb úszódresszek, ugye mindenki emlékszik ezekre az időkre is? A fagyis kocsikra, amikor még nemhogy nem volt cukormentes fagyii, hanem annak is örültünk, ha legalább több íz volt? Na és a strandokon az ivókutakra, ahonnan igazi kihívás volt úgy inni, hogy ne lecsapjon le a víz, vagy te meg sem próbáltad, mert már úgyis vizes voltál? 

Íme, itt vannak az ígért nosztalgikus képek! Kattints a képre és lapozz, reméljük tetszeni fognak!
 

Forrás: Kép: Fortepan / Horváth Miklós dr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rövid hírek

Rövid hírek a pár mondatos, lényegretörő, csak a fontos dolgokat kiemelő, információk a... Tovább

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park: A Nemzeti Park, mely egyszerre szerepel az UNESCO listáján Természeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Programajánló Retró Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!