Stressz és a fogak állapota: mi a kapcsolat közöttük?

hirdetes

Mi a kapcsolat a stressz és a fogak egészsége között? A szakértő válaszol

SzSz

Meglepetés lehet, de a mentális egészség szorosan kapcsolódik a száj egészségéhez. A depresszió, a stressz és a szorongás, hatással lehetnek a fogak egészségére. De hogyan függnek össze? A következőkben erről lesz szó!

Stressz és a fogak állapota: mi a kapcsolat közöttük?

Egy felmérés is alátámasztja a fenti állítást, miszerint a stressz és a fogak állapota nagyban összefüggenek. A depresszióval diagnosztizált emberek csaknem hétharmada tapasztalt fogfájást, még a klinikailag is igazolt depresszióval küzdő egyének fele küzd rossz állapotú fogaival. Meglehetősen erős kapcsolat van az ínybetegségek és a rossz mentális egészség között. Azok, akik depresszióval, szorongással vagy túlzott stresszel küzdenek, különös gondossággal kell eljárniuk szájhigiénéjük érdekében, hogy fogaik egészségesek maradjanak. 

A rossz fogak állapotának okai

A mentális egészségben küzdő betegek rossz fogainak leggyakoribb oka, a stressz és a szorongás viselkedésbeli következményei. Nem csak az otthoni szájhigiéniára vonatkozó szabályok hiánya miatt romolhat a fogak állapota, de a mentális betegségek zöménél az egészségtelen étrend is nagyban befolyásolja a száj egészségét. Az pedig, hogy a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat kimarad, csak rátesz egy lapáttal. 

A stressz testi jelei

A stressz fiziológiás hatással is lehet a testre. Az egyik stresszhormon, a koritzol gyengíti az immunrendszert, ami megkönnyíti a baktériumok számára az ínybe való behatolását, ezzel gyulladást okozva az ínyben. Bizonyos antidepresszánsok és szorongásgátló gyógyszerek szájszárazságot okozhatnak, amely során pedig a megfelelő nyáltermelés nem áll rendelkezésre az ételmaradékok eltávolítására, tehát a baktériumok szaporodása sokkal valószínűbb.

hirdetes

Súlyos szorongásban szenvedők néha olyan tüneteket mutatnak, mint a szájharapdálás vagy a fogak csikorgatása. Mindkettő káros a száj egészségére, rövid és hosszú távon egyaránt. A fogak csikorgatása esetén a betegek tartósan elkoptatják a fogak felső, védőrétegét, ezzel helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a fogzománcban.

hirdetes

Hogyan kell ápolni a fogakat?

Noha a depressziótól és szorongástól szenvedők számára nehéz lehet a fogászati egészségügyi rutin kialakítása, mégis kritikus fontosságú ahhoz, hogy a fogak és az íny egészségesek maradjanak. Mindenkinek arra kell törekednie, hogy fogait naponta kétszer megmossa, és legalább naponta egyszer fogselyemmel megtisztítsa. A fogmosás és a fogselyem használata mellett a szájvíz használata is fontos lehet, hiszen az segít elpusztítani a szájban maradt baktériumokat. Ezek mellett pedig a rendszeres fogászati szűrővizsgálat és dentálhigiénés kezelés elengedhetetlen a fogak egészségének fenntartásához. 

Ha már régen jártál fogorvosnál, és itt lenne az ideje a fogászati szűrővizsgálatnak vagy a fogkő leszedésének, akkor keresd fel a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjét, ahol a legjobb kezekben leszel! Kérj időpontot törökbálinti vagy budaörsi rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogkő eltávolítás!

A rossz mentális egészség nemcsak az elmét, hanem a testet is befolyásolhatja. A stressz, a szorongás és a depresszió mind befolyásolhatja a száj egészségét, és az ínybetegség kialakulásához, valamint fogszuvasodáshoz vezethet. Fontos, hogy a mentális egészséggel küzdő emberek ne felejtsenek el minden nap gondoskodni a fogaikról, hogy azok egészségesek maradjanak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Turizmus

Turimusnak nevezzük azt, mikor az emberek valamennyi állandó életvitelükön és... Tovább

Budapest

Budapest Magyarország fővárosa, mely Pestből és Budából áll.Lakossága nagyjából 1,7... Tovább

Tovább a lexikonra