hirdetes

Mi a kapcsolat a stressz és a fogak egészsége között? A szakértő válaszol

SzSz

Meglepetés lehet, de a mentális egészség szorosan kapcsolódik a száj egészségéhez. A depresszió, a stressz és a szorongás, hatással lehetnek a fogak egészségére. De hogyan függnek össze? A következőkben erről lesz szó!

Stressz és a fogak állapota: mi a kapcsolat közöttük?

Egy felmérés is alátámasztja a fenti állítást, miszerint a stressz és a fogak állapota nagyban összefüggenek. A depresszióval diagnosztizált emberek csaknem hétharmada tapasztalt fogfájást, még a klinikailag is igazolt depresszióval küzdő egyének fele küzd rossz állapotú fogaival. Meglehetősen erős kapcsolat van az ínybetegségek és a rossz mentális egészség között. Azok, akik depresszióval, szorongással vagy túlzott stresszel küzdenek, különös gondossággal kell eljárniuk szájhigiénéjük érdekében, hogy fogaik egészségesek maradjanak. 

A rossz fogak állapotának okai

A mentális egészségben küzdő betegek rossz fogainak leggyakoribb oka, a stressz és a szorongás viselkedésbeli következményei. Nem csak az otthoni szájhigiéniára vonatkozó szabályok hiánya miatt romolhat a fogak állapota, de a mentális betegségek zöménél az egészségtelen étrend is nagyban befolyásolja a száj egészségét. Az pedig, hogy a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat kimarad, csak rátesz egy lapáttal. 

A stressz testi jelei

A stressz fiziológiás hatással is lehet a testre. Az egyik stresszhormon, a koritzol gyengíti az immunrendszert, ami megkönnyíti a baktériumok számára az ínybe való behatolását, ezzel gyulladást okozva az ínyben. Bizonyos antidepresszánsok és szorongásgátló gyógyszerek szájszárazságot okozhatnak, amely során pedig a megfelelő nyáltermelés nem áll rendelkezésre az ételmaradékok eltávolítására, tehát a baktériumok szaporodása sokkal valószínűbb.

hirdetes

Súlyos szorongásban szenvedők néha olyan tüneteket mutatnak, mint a szájharapdálás vagy a fogak csikorgatása. Mindkettő káros a száj egészségére, rövid és hosszú távon egyaránt. A fogak csikorgatása esetén a betegek tartósan elkoptatják a fogak felső, védőrétegét, ezzel helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a fogzománcban.

hirdetes

Hogyan kell ápolni a fogakat?

Noha a depressziótól és szorongástól szenvedők számára nehéz lehet a fogászati egészségügyi rutin kialakítása, mégis kritikus fontosságú ahhoz, hogy a fogak és az íny egészségesek maradjanak. Mindenkinek arra kell törekednie, hogy fogait naponta kétszer megmossa, és legalább naponta egyszer fogselyemmel megtisztítsa. A fogmosás és a fogselyem használata mellett a szájvíz használata is fontos lehet, hiszen az segít elpusztítani a szájban maradt baktériumokat. Ezek mellett pedig a rendszeres fogászati szűrővizsgálat és dentálhigiénés kezelés elengedhetetlen a fogak egészségének fenntartásához. 

Ha már régen jártál fogorvosnál, és itt lenne az ideje a fogászati szűrővizsgálatnak vagy a fogkő leszedésének, akkor keresd fel a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjét, ahol a legjobb kezekben leszel! Kérj időpontot törökbálinti vagy budaörsi rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogkő eltávolítás!

A rossz mentális egészség nemcsak az elmét, hanem a testet is befolyásolhatja. A stressz, a szorongás és a depresszió mind befolyásolhatja a száj egészségét, és az ínybetegség kialakulásához, valamint fogszuvasodáshoz vezethet. Fontos, hogy a mentális egészséggel küzdő emberek ne felejtsenek el minden nap gondoskodni a fogaikról, hogy azok egészségesek maradjanak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Fekete kökörcsin

Fekete kökörcsin: nemzeti értékünknek számít, védett növény, melyet szigorúan tilos... Tovább

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka: hungarikumnak számít. A legnagyobb magyar ember... Tovább

Tovább a lexikonra