hirdetes

Suloszowa a világ leghosszabb és egyben legkülönlegesebb faluja

VN

A világ tele van nagyon különleges természet, vagy akár emberek alkotta dolgokkal. Néha nem kell kontinenseket átugranunk, az óceánt átszelnünk, elég csak lengyel barátainkhoz átugranunk azért, hogy különleges dolgokat lássunk. Lengyelországban található ugyanis a világ leghosszabb falva, ami 9 kilométer hosszan terül el, és körülbelül 6000-en lakják- ez Suloszowa egy furcsa, de érdekes lengyel falu.

Suloszowa lengyel hosszú falu

Üdvözlünk Suloszowában, a világ leghosszabb falujában!

Lengyelország déli részén, Krakkó megyében, a Kis-Lengyelországi vajdaságban kell keresni a világrekorder lengyel falut! A Gmina Sułoszowa nevű közigazgatási körzet székhelye. A tartomány fővárosától, Krakkótól hozzávetőleg 29 km-re északnyugatra található, tehát nem is olyan bonyolult megközelíteni, illetve felfedezni, mint amilyen egyébként lehetne. Ha arra jártok, semmiképpen ne hagyjátok ki ezt a nem kicsit különleges helyet! A falu ugyanis egyetlen egy utca köré csoportosul, amely Lengyelország egyik leghosszabb, körülbelül 9 kilométeres utcája. 2013-ban a lakosság 5800 volt, tehát körülbelül olyan 6000 fő lakhatja ezt a különleges térképi alakzatot.

Csodálatos Suloszowa

Az internetre nem is olyan régen felkerült egy kép a neves faluról, és nem túlzás azt állítani, hogy napok alatt több tízezren osztották meg! A táj valóban ámulatba ejtő. Zöld és arany csíkok húzódnak, ameddig a szem ellát: a mezők bonyolult foltja, amelyet egy útszakasz választ el egymástól, piros és kék tetejű kis házak között. A képeslapra illő lengyel falu madártávlatból szinte álomszerű. A „kis Toszkánának” nevezett falu egyik végén egy drámai sziklaképződmény található, amelynek tetején egy 14. századi kastély áll, ahonnan drámaian szép, lélegzetet is elállító látvány nyílik a helyi vidékre. Kívülről szemlélve, a madarak szemszögéből csodálatos a lengyel falu, de belülről ugyanolyan barátságos, emberközeli, krumplit termelő, pletykákért rajongó település, mint bármelyik másik.

hirdetes

hirdetes

Suloszowa – a világ leghosszabb faluja

Azért abba belegondolni, hogy akár 9 kilométeren keresztül kell a kis cipőjüket koptatni a helyi lakosoknak, ha a falu végébe akarnak eljutni…. De legalább nem túl bonyolult tájékozódni, és a rengeteg utcanevet sem kell bemagolni, hiszen egyetlen utca van csupán: az Olkuska. Ezen az utcán, körülbelül olyan 1600 épület áll, köztük nemcsak lakóházak, hanem iskola, posta, sőt kórház, és bank is van! na meg ugye a már fentebb említett 14. századi reneszánsz kastély, a Pieskowa Scała, amit annak idején még III. Kázmér lengyel király építtetett, kiemelkedő képviselője a defenzív lengyel reneszánsz korszaknak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Májusfa

Májusfa: régi népi szokás jelképe, mely a tavaszi ünnepkör jellegzetes jelképe volt. A... Tovább

Bejgli

Bejgli: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A bejgli magyar nevén mákos vagy diós... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!