hirdetes

Sümeg kihagyhatatlan látnivalói: Magyarország egyik legszebb vára a Sümegi vár

Szandi

Az aprócska város, Sümeg, méltán híres gyönyörű tájairól és gazdag történelmi múltjáról. Magyarország egyik legbájosabb települése, Balaton felvidék szívében fekszik, Sümeg kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik például a Sümegi vár, amelyről rendkívüli kilátás nyílik a környező dombokra. 

Sümeg látnivalói, a Sümegi vár

Sümeg kihagyhatatlan látnivalói: Sümegi vár

Sümeg látnivalói között a legjelentősebb a Sümegi vár, mely magasan a város felett helyezkedik el, egy hatalmas mészkőhegy tetején. A város kincse nem csupán egy középkori erődítmény, hanem egy történelmi időutazás helyszíne is egyben. A vár történelmi múltja egészen a Római Birodalomig vezethető vissza, az itt táborozó katonai házak leletei, a városi múzeumban megtekinthetők. Magát a várat IV. Béla építtette a tatárjárás után, melynek elsősorban katonai jelentősége volt, azonban a Habsburg erőd romokba dőlt, a rombolások következményeképpen. Sümeg 16. században kapott városjogot, ezután újabb katonai szerepeket töltött be. Az idők során a vár több felújításon ment keresztül, 2022-ben újabb felújítása munkáknak köszönhetően, új tárlat nyílt meg. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az újkorban itt rendezték meg az első középkori lovagi tornát ,amit azóta is rendszeresen szerveznek meg a várban. 

hirdetes

Sümeg kihagyhatatlan látnivalói: Ferences Templom és Kolostor


A Sümegi Ferendes templom és kolostor a város szívében található és egyaránt lenyűgöző kívülről és belülről is. A kolostor a 13. században, míg a templom a 16. században épült meg, főként gótikus stílusban, amit a felújítás során bővítettek barokk emlékművek is. Belsejében értékes freskók és faragott díszítések találhatók, amelyeket érdemes a saját szemünkkel megtekinteni. 


Sümeg kihagyhatatlan látnivalói: múzeumok


Sümeg kulturális élete gazdag, számos kis múzeumot találunk itt, melyek bemutatják a helyi történelmet, népművészetet és kézművességet. Az utóbbit a Kisfaludy Emlékházban tekinthetjük meg, ahol megismerhetjük a hagyományos kerámiafestés technikáját, a kerámia történelmi múltját. Viszont, ha teljesen egyedi és más jellegű kiállításra vágysz, akkor az Afrikáriumban megtekinthető egy vadász magánkollekciója. Afrika illúzióját háttérrel és hangokkal teremtik meg, életnagyságú preparációk társaságában.

hirdetes


Sümeg kihagyhatatlan látnivalói: természeti kincsek a környékben


Sümeg és környéke gazdag természeti környezettel rendelkezik. A közelben található Bakonyi hegység remek lehetőségeket kínál a túrázásra és kirándulásra egyarán. A szentbékállai kőtenger és a Tapolca barlangjai szintén megközelíthető távolságra vannak autóval, melyek kihagyhatatlan látnivalók egyike közé tartozik.  Emellett a város környéke számos éttermet és fogadót kínál, ahol megkóstolhatjuk a hagyományos magyar ételeket, illetve pincelátogatásra is lehetőség nyílik, így a borbarátok is megtalálják a számításaikat. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátyás templom

Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, Budapest... Tovább

Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Balatonboglári borvidék Somogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!